It's Rite!
Betöltés...
Rapszodik interjú

- Hiphop.hu: Kezdjük ott, hogy elég régóta figyelemmel kíséred és követed hallgatóként a rap zenét.  Mik voltak a kezdetek, hogy kerültél e stílus közelébe?
- Rapszodik: Kiskoromban, kemény rockzenét hallgattam, jobban mondva death metalt. Aztán a 90-es évek elején menő együttes volt a 2Unlimited és azt vettem észre magamon, hogy nagyon tetszik, ahogy a csávó reppel. Már-már annyira tetszett, hogy csak a rap-részeket hallgattam meg! Kezdtem  venni 2Pac kazettákat és amiket itt nálunk akkoriban 94-ben meglehetett kapni. Annyi gondom volt csak az egésszel, hogy nem értettem, különben tetszett ahogy szól! Aztán jött a nagy változás, amikor meghallottam a Takarítónő című számot. Attól a perctől kezdve nekem csak a hiphop létezik a zenék vagy stílusok közül. Persze elfogadok és elismerek más műfajokat is, de én csak ezt hallgatom otthon! A lemeztáramat lassan kezdtem bővíteni először inkább román rapzenékkel, majd később ismerősök és barátok révén magyar underground zenével is.
Mostanra odakerültem, hogy ki kell cseréljem a merevlemezem, mert nincs már hely rajta!:-)

- Hiphop.hu: Mint elõadó jóval késõbb kezdtél el szövegeket irogatni, ezt ugye meg is említed a Háborgató Maszkurával közös 'Kényszerrel viselem' c. számotokban. Mik inspiráltak, és honnan jött annak a bizonyos videónak az ötlete?
- Rapszodik: Az első szövegemet 2003-ban írtam, ez volt a Kiindulópont című szám szövege. Az első  demómon életem első 5 szövege hallható! Azért is adtam azt a címet, hogy ’Ez wan’, mert akkor annyit tudtam és úgy tudtam megfogalmazni. Nem mondanám, hogy inspirált volna valaki vagy valakik, inkább hatással voltak rám.Pl. Animal Cannibals, Sub Bass Monster, 2Pac, Busta Rhymes, Parazitii stb. akiket akkor nálunk meglehetett kapni. A 'Kényszerrel viselem' című számnak is van története. Akkoriban mindketten indultunk Maszkossal a Mikrofonmánián egyénileg. Tovább is jutottunk, majd a közönségszavazásnál buktuk el. Ezután kért fel Maszkos, hogy írjak egy olyan szöveget, amiben elmondom az addigi 'rapkarrierem' történetét, vagyis magamról kellett írjak. Ezt a számot később meghallotta egy ismerőse és annak a testvére készítette el
később a klippet is. Maszkura találta ki, hogy hol forgassunk és hogy csak ketten fogunk szerepelni a videóban. Egy lerobbant régi gyár területén volt aztán felvéve az egész egy nap alatt.- Hiphop.hu: Köztudottan Maszkura nagyon jó barátod is. Ugye Õ most Budapesten él egy ideje, így kevesebbet találkoztok. Kis reklám gyanánt pár szó róla is jöhet mi merre...

- Rapszodik: Nagyon jó barátom a 'Maszkosszájú'! Hálát adok az égieknek, hogy megismerhettem és barátomnak mondhatom! Neki is készülőben van az új lemeze, nagyon remélem, hogy még az idén kihozza! Én nagyjából már hallottam és annyit elárulhatok, hogy nagyon forró cucc lesz! Csakis ínyenceknek ajánlom. Hozza a szokásos, tőle megszokott Maszkura stílust. Egyelőre többet nem szeretnék elárulni a lemezről.

- Hiphop.hu: Fellépésekkel hogy állsz, mennyire van létjogosultsága kinn ennek, mi a véleményed errõl?
- Rapszodik: Ahogy mondani szoktam: 'Nem verem le a helyet!:-)' Az Erdélyben megrendezésre kerülő bulik 99 százalékára megvagyok hívva, mint fellépő, de sajnos nagyon kevés van még. Fejlődőben vagyunk úgy vettem észre, egyre több buli van, de még mindig nagyon kevés! Magyarországon is aránylag sokszor felléptem ahhoz képest, hogy az emberek még nincs nagyon honnan ismerjenek.

- Hiphop.hu: Egy magyar és egy erdélyi magyar hiphop élet, parti. Hogy látod ezt van különbség?
- Rapszodik: Hiphop életről nálunk lehet beszélni, de még nagyon gyerekcipőben járunk. Szerintem kb. ott tartunk, mint ti 95-96-ban. Egyre többen hallgatnak ilyen stílusú zenét, de az én szememben nem rapper az, aki ismeri Eminemet, Dr. Dre-t és a Parazitii-t! A kinti hiphop életről is elég negatív tapasztalataim lettek újabban. Nem az előadókkal van bajom egyénenként, de úgy vettem észre, mint kívülálló, hogy nagyon sok az ellentét és újabban a mennyiség a minőség rovására kezd menni! Sok jó előadó van Magyarországon, most direkt nem fogok neveket említeni. Nálatok elég sok buli van, minden hétvégén van valahol, az ország valamelyik részén, nálunk viszont egy évben összesen vagy 10-15. Sokat kell még fejlődjünk, de én optimista vagyok! Következtetésképp nagy különbség van az itteni hiphop élet és az ottani között szerintem.


- Hiphop.hu: Volt ugye a 'Hazátlan Balladája' c. felvétel, melyben igen keményen megkapta a magyar politkai élet aktuális elitje. Változott azóta szerinted valami? Hogy látod most ezeket a dolgokat?
- Rapszodik: Ez egy kényes kérdés és téma volt akkor is és most is. Én vállalom amit elmondtam a  szövegemben.A visszajelzések alapján az én részem tűnik a legdurvábbnak. Nem akarok politizálni, de úgy gondolom,hogy nekünk erdélyi magyaroknak jobb lenne talán, ha Orbán lenne a miniszterelnök. Tudnék
példákat mondani és a saját bőrömön is tapasztaltam, hogy miért, de erről órákat lehetne beszélni vagy oldalakat lehetne írni. Annyi biztos, hogy szerintem szégyen ami most folyik a magyar politikában, mindenki keresi a másikban a hibát és a rosszat, ahelyett, hogy mással foglalkoznának! Szerintem bőven lenne mire figyelni és bőven lenne mit tenni ezen kívül!

- Hiphop.hu: Mik a terveid a közeljövõben, akár mint elõadó, akár mint magánember?
- Rapszodik: Készítem az új lemezem és nagyon sok energiát fordítok most arra. Azt szeretném, hogy az emberekne azt mondják majd, hogy kijött egy újabb lemez, hanem, hogy ez a csávó fejlődött. Ezért is nem sietem el,csak jövőre jön ki. Annyit elárulok,,hogy kik lesznek a közreműködök, ha minden jól megy majd: Maszkura, Siska, Eckü, Dynasztija, Dr. Soul, Balkán Propaganda, Sapiens, Láthatatlan Légió, Direkt. A zenéket Maszkura, ArtosCsaba, Pixa, Wherdee, Malária készítik. Magánemberként egyelőre még mindig marad a tanítás, óvóbácsiskodom továbbra is. Már csak egy jó dög hiányzik az életemből és boldog leszek és kövér!:-))))


- Hiphop.hu: Üzenet, üdvözlet a végén?
- Rapszodik: Köszönöm szépen az interjút! Azt üzenném mindenkinek, hogy vegyetek eredeti lemezeket, ne másoljatok, mert így támogatjátok az előadókat, hogy minőségi hanganyagokat tudjanak készíteni nektek!
Minden jót mindenkinek és hallgassatok sok zenét, járjatok bulikba...

 

 

 

 

 

 


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: kilencven-hét   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK