It's Rite!
Betöltés...
Raks One Interjú

hiphop.hu: Fiatal arcnak tűnsz, mióta MC-zel? Hogy kerültél kapcsolatba a hiphoppal? Olvastam, hogy graffitiztél régebben...

Raks One: Nos, 22 éves vagyok és már jó ideje csinálom, egyszerűen belenőttem a dologba, érted? Eleinte freestyle-oztam a számok végén, ahol már csak az alap szól és kifut. Igazából nem graffitiztem soha, kipróbáltam kb. egy hétig, de szar voltam benne, úgyhogy abbahagytam gyorsan.

hiphop.hu: You seem to be a young cat, how long have you been MC'ing? How did u get into the game? I read you wrote graff n shit...

Raks One: Well Im 22 I have been doing this for a while as long as I can remember. I just grew up doing it, you know? I would be freestyling on the ends of beats - when beats actually played out at the end of songs. I didnt actually write graffiti I tried for like one week but I was wack so I stopped that quick.

hiphop.hu: Mit jelölt az eredeti neved, Sycorax? Miért változtattad meg Raks One-ra?

Raks One: Haha, igen! Sycorax. Sycorax volt az egyik szereplője William Shakespeare "A Vihar" című művének. Emlékszem, 13 évesen a suliban olvastam, és ahogy meghallottam a nevet azt gondoltam, hogy ez nagyon kemény, úgyhogy lenyúltam. Később lerövidítettem Raks One-ra mert sokan félrehallották a nevemet, mert a Sycorax összecseng a cigarettával. Visszagondolva az egészre, kicsit sajnálom, hogy nem a saját, igazi nevemen kezdtem el szerepelni. Emilio Rojas a polgári nevem. Ha már témánál vagyunk, eldöntöttem, hogy mostantól az összes megjelenő munkám Emilio néven fog szerepelni. Van is már egy exkluzív mixtape ami most fog megjelenni "Emilio Breaks" címmel, és abban megmagyarázom az egész identitászavart és a névcsere hátterét.

hiphop.hu: What did Sycorax stand for? Why did u change it to Raks One?

Raks One: Haha, Yes! Sycorax. Sycorax is a character out of William Shakespeares The Tempest. I remember being 13 and reading that play in school, and I heard the name and thought yeah that sounds so raw, so I snatched it. I shortened it to Raks One because everyone would think I was
saying cigarettes. Looking back though, a part of me regrets just not going by my real name. Emilio Rojas that is the truth-dot-calm yaself right there. As a matter of fact Im gonna start doing all my releases as Emilio from now on. I got a little mixtape exclusive coming out called Emilio that breaks down the whole identity crisis thing and explains the switch.

hiphop.hu: A(z igazi) nevedből ítélve, gondolom latin származású vagy. Volt-e hatással rád valamelyik latino MC?

Raks One: Igen, apám venezuelai. A latino-k természetesen hatottak a zenémre. Big Pun az egyik kedvenc rapperem (R.I.P.), az ő struktúrái, hanglejtése, és sorai őrültek voltak, na meg ő nem csak egy "sorvéges" MC volt aki 16-osokat nyomott, hanem történetei és koncepciói voltak. Azt hiszem ő nagyon nagy hatással volt rám és a hangzásomra.

hiphop.hu: Judging by your name, i guess you are of latin origin. did any latino MC's have an influence on you?

Raks One: Yeah my father is Venezuelan. As far as latinos having an influence on me musically of course. Big Pun is one of my favorite rappers (R.I.P.) he was crazy his structures and cadences and lines. Plus he wasnt just some punchline cat spitting only 16s he had stories and concepts. I think he has had a huge influence on me and my sound.

hiphop.hu: Hogy jött össze a Wax Reform banda?

Raks One: A Wax Reform D-minor és Muneshine szüleménye, ők kezdték a bandát. Aztán hozzáadtak, illetve elvettek tagokat, illetve mások maguktól mentek el, de alapvetően a Wax Reform olyan előadók tömörülete akiknek hasonló a céljaik és hasonló hangzásviláguk van, és akik együtt dolgoznak különféle projecteken a siker érdekében. Úgy is mondhatnánk, hogy Különálló előadók csoportja egy egyesült frontvonalon.

hiphop.hu: How did Wax Reform come together?

Raks One: Wax Reform is the brainchild of Dminor and Muneshine they started the crew. Then they added and subtracted a few members, and others left voluntarily, but basically its just a collective of artists with similar goals and sounds who work together on projects for affiliations sake. Its a group of solo artists joining on a united front I guess you could say.

hiphop.hu: Találkoztok-e valaha élőben, vagy csak online-ban dolgoztok együtt? (> egy kis adalék a Wax Reform összetételéhez:  Muneshine kanadai, Raks One new york-i, DJ Realson német, M-phazes ausztrál...)

Raks One: Muneshine-nal, Supastition-nal és Illmind-dal elég sokat lógok együtt, ők a haverjaim!! Másokkal pedig telefonon és az interneten keresztül dolgozunk együtt. Mphazes-t viszont át kell hoznunk ide Amerikába. És ha átmegyek LA-be akkor betámadom D-minor cipőgyűjteményét!! :)

hiphop.hu: Do you guys ever meet, or are you only working together online?

Raks One: I have gotten up with Muneshine, Supastition, and Illmind quite a bit. Those are my peoples right there!! As far as everyone else we work together via the internet or telephone. We need to get Mphazes out here though. And when I get out to LA im going to raid Dminors sneaker collection!

hiphop.hu: Mi a véleményed a myspace.com fontosságáról az olyan fiatal arcok felfedezésében, mint amilyen te is vagy?

Raks One: Haha, Myspace! Ember, utálom és imádom is ezt az oldalt egyszerre. Ez egy tiltott gyümölcs.. Nagyon jó promóciós eszköz és ha okosan csinálja az ember, akármi lehet.. hallottam olyanokat, hogy bizonyos lemezkiadók keresik rajta a tehetségeket és szerződéseket ajánlanak arcoknak, ez mindent elmond az internetnek a hiphop iparára gyakorolt hatásáról.

hiphop.hu: What do you think about myspace.com's importance for young cats like you to get recognised?

Raks One: Haha MYSPACE!!! Man hate myspace but I love it at the same time. Its such a guilty pleasure. Its also a great promotional tool and if you use it right I heard even certain record labels are looking at it like wow and offering cats record deals which says a lot about the impact the internet is having on the industry you know.

hiphop.hu: Az első hivatalos albumod, a "For Good" tavaly jelent meg Japánban. Kiadták már Amerikában is? Miért Japánban jelent meg először? Elégedett vagy a kritikáival?

Raks One: Ahh.. utálom azt az albumot. Nincs bajom egyetlen számmal se, de az egész szitu az album körül irritál. A kiadó akiknél megjelent, annyira nem bánt korrektül se velem se az albummal, hogy megutáltam. Nem adtak ki maxit róla, na meg nagyon nem profik az előadók kezelésében (talán azért, mert annyi embert leigazoltak). Jelen állapotban nem érdekel ha megszakítok minden kapcsolatot velük, és ők is pontosan tudják, hogy mit gondolok a cégükről.

hiphop.hu: Your official debut album, "For Good" was released in Japan last year, has it been released in the US? Why did it come out in JP first? Are you satisfied with the reviews of it?

Raks One: Ahhh I hate that record. I dont dislike any of the songs but the situation surrounding that record just irritates me the label that released the record did not handle me, or that release in the right way so it just makes me hate that record. They didnt drop a single, and they are unprofessional when it comes to dealing with their artists (maybe because their roster is so big). At this point I dont care if I burn a bridge with them. They know how I feel about their company..

hiphop.hu: New Yorkban élsz, egy olyan városban ami sokkal több lakost számlál mint egész Magyarország (Mo = kb. 10 milla, NY = kb. 16-17 milla). Elég nagy a hiphop piac ahhoz, hogy a zenédből élj, vagy van egy normális "nappali" melód?

Raks One: Eredetileg Rochester-i vagyok (NY állam), de imádom New York-ot. Majdnem azon a ponton vagyok, hogy meg tudjak élni a zenéből, és remélhetőleg ezt nemsokára el fogom érni, viszont soha nem fogok csak azért zenélni, hogy pénzem legyen.

hiphop.hu: You live in New York, a city itself with way bigger population than whole Hungary (Hungary = 10 million, NY = 16, 17? million).  Is the hiphop market big enough there to enable you to live off music? Or do you have a daytime job?

Raks One: Man, Im originally from Rochester but I love New York. Im almost at the point where I am eating off music, and hopefully that will come soon. As far as what I do for money Im not going to put myself out there like that - ahaha

hiphop.hu: New York mindig is híres volt a freestyle battle-ökről. Szoktál-e "csatázni"?

Raks One: Régen Rochesterben beszálltam minden ilyenbe. Jó dolog, és poén egy ideig, amíg rá nem jössz, hogy nem vezet sehova. Mi az értelme annak, hogy olyan arcokkal csatázzak akikkel nem is találkoztam előtte? Nincs velük semmi bajom.. Szóval leálltam ezzel és inkább a számaimra fókuszáltam. Én szövegíró vagyok. A legtöbb battle MC nem tud szövegeket írni, csak üres sorok vannak a füzeteikben. A csattanó a sor végén pedig nem más mint egy rossz poén amit hangosan és (remélhetőleg) az ütemre mondanak ki.

hiphop.hu: NY has always been famous for its freestyle battles. Do you ever battle?

Raks One: Back in Rochester I used to enter all the battles. Its cool, and its fun for a while, until you realize it isn't taking you anywhere. What is the point in battling all these cats I never met before? I dont have beef or problems with them. So I just stopped all that and started focusing on songs. I am a song writer. A lot of these battle cats cant really write songs all they got in their books are bars. And a punchline isnt anything but a bad joke told loudly and (hopefully) to the beat.

hiphop.hu: Ha jól tudom spanolsz Joeker-rel, aki nemrég készített alapot Muneshine-nak. Mi a véleményed az alapjairól?

Raks One: Vannak alapjai a kölyöknek, az biztos! Készített egy beatet az új albumomra, a "Theme Music"-ra, amin az emberemmel, Hassaan-nal nyomom. Az új album miatt nagyon izgatott vagyok. Úgy érzem egy igazi klasszikus lett és ha kijön akkor megkapjuk a megérdemelt figyelmet és elismerést. Van egy-két érdekes közreműködő (majd meglátjátok ha kijön a maxi), plusz a legprofibb alapok. Száz százalékig az album mögött állok. Theme Music!

hiphop.hu: As far as I know you're cool with Hungarian producer Mr. Joeker, who recently did a track with fellow Wax Reformist Muneshine. What do you think about his beats?

Raks One: The kid got some beats for sure! He has a beat on my upcoming record with my man Hassaan, on my new album, Theme Music. That record is something Im really excited about. I feel like Theme Music is a classic album, and when it comes out were going to get a lot of deserved praise and attention. We got some exciting features on it (youll see when the single  drops) plus some top notch production. Im behind that record 100%. THEME MUSIC!

hiphop.hu: Min dolgozol pillanatnyilag?

Raks One: Nos, épp a Theme Music-ot fejezzük be. Próbáljuk az utolsó három számot elkészíteni és akkor elkezdhetünk boltolni a lemezzel. Emellett egy maxin és a mixtape-em második részén, a "Raks (Verses) the industry: Round Two"-n dolgozom.

hiphop.hu: What are you currently working on?

Raks One: Well Im Just finishing up Theme Music now. Were trying to get these last three tracks done so we can start shopping the record. Besides that im doing a single for a US release and working on another mixtape Raks (VERSES) the industry: ROUND TWO

hiphop.hu: Miként hogy alakult meg a Phocus, amit Muneshine-nal és DJ Realson-nal alkotsz?

Raks One: Realson-t a spanomon Blazemattic-ken keresztül ismertem meg, Muneshine-nal pedig már jó ideje együtt dolgoztam, úgyhogy csak bevettük Realson-t a bandába, mert egy szörnyeteg a lemezjátszókon.

hiphop.hu: How did u team up with Muneshine and DJ Realson to form Phocus?

Raks One: Realson I met through my boy Blazemattic, and Muneshine and I had been working together for a while so we just added Realson to the group cuz the dude is a monster on the wheels.

hiphop.hu: Milyen volt a fogadtatása a Phocus első albumának, az "A Vision and A Plan"-nek?

Raks One: Amiket hallok azokból úgy tűnik tetszett az embereknek. Nagyon kis boldog hangzása volt és az új albumunkat próbálom másképp alakítani, egy kicsivel keményebbre venni. Az igazság az, hogy én egy keserű és ingerült ember vagyok és ezért olyan zenét kell csinálnom ami ezt tükrözi, vágod? (haha)

hiphop.hu: What were the reactions of your first Phocus album "A Vision and A Plan"?

Raks One: People liked it from what I hear. It had a real happy sound so I have been trying to shape this new phocus record ifferently, with a little bit of a harder edge. The truth is Im a bitter and edgy dude so I gotta do music that reflects that, right (haha)?

hiphop.hu: Mikor jelenik meg az új album?

Raks One: Előbb utóbb (haha). Nem tudom pontosan, még nem jelöltünk ki dátumot.

hiphop.hu: When is the new Phocus LP droppin?

Raks One: Sooner than later (haha). I don't know for sure, we have no set release date.

hiphop.hu: Kinek a zenéjét csipázod manapság a leginkább?

Raks One: Nem igazán hallgatok sok arcot mostanság. Akiket hallgatok azok a haverjaim és a bővebb család (Kenn Starr, Supastition, Hasaan.. etc), na meg Elzhi, Pharoahe Monch, Grafh, Peedi Crack.. etc. Szeretem azokat a tagokat akiknek jó szótagrímeik vannak.

hiphop.hu: Who's music are you diggin the most in today's hiphop?

Raks One: I'm not really listening to a lot of cats these days. The dudes I do listen to are my peoples and extended fam (Kenn Starr, Supastition, Hassaan.. etc) plus Elzhi, Pharoahe Monch, Grafh, Peedi Crack.. etc. I like cats that got good syllable patterns.

hiphop.hu: Fog a Wax Reform csapat turnézni az USA-ban vagy Európában?

Raks One: Igen fogunk! A spanom, DJ Ease most is odaát van, úgyhogy figyeljetek rá mert forró a srác! A partyszervezők meg keressenek meg, ugyanez vonatkozik európai DJ-kre és kiadókra akik zenét akarnak, vagy közreműködést, vagy ki akarnak adni lemezt, üzleteljünk!

hiphop.hu: Will Wax Reform go on tour in the States or Europe?

Raks One: Yes we will! My boy DJ Ease is out there now yall need to look out for him that cat got heat! Booking agents get at me same with European DJs and labels looking for tracks, collabos or to release records lets do business!

hiphop.hu: Üzensz valamit a hiphop arcoknak Magyarországon?

Raks One: Peace & Love!!! Ti [európaiak] tartjátok az igazi hiphop hangzást életben, és odaát [Európában] nyomva fogjuk újjáéleszteni ezt a kultúrát rajtatok keresztül. Köszönöm szépen az időtöket és a támogatást!

hiphop.hu: Any shoutouts to the hiphop heads in Hungary?

Raks One: Peace and love to yall!!! You guys are keeping that real hiphop sound alive and kicking over there were gonna resurrect this culture through you. Thanks alot for yall time and support!

Szöveg / text : aMGee
Fotók / photos : myspace.com/raksone

 


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: nyolcvan-kilenc   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK