It's Rite!
Betöltés...
Punnany Massif interjú

-Hiphop.hu: Igazándiból a mostani kis beszélgetésnek akad bőven apropója, főleg hogy nem rég jelent meg bemutatkozó albumotok Körkórkép címmel. Mi annak az oka, hogy nincs igazán bereklámozva ez a lemez, egyelőre?

-rendben: Kapcsolatok szép számmal vannak, mi zenéhez jobban értünk inkább, mint az önmenedzseléshez. Biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb mindenkihez eljut a dolog, akit érdekel, már most is sokan hallgatják.

-wolfie: A feladatunk oroszlán részét véghez vittük, épp elég energiánkba telt, míg elkészítettük a lemezt, most egy kissé enervált korszakunkat éljük, de a függönyök mögött folyamatosan folynak a tárgyalások, amik egyelőre eléggé képlékenyek, még nem annyira ismernek minket ebben a felállásban, és sajnos nem vagyunk managerek.

-Zsigabá: Ugyebár a reklámozásnak számtalan formája létezik, első körben azokat a húrokat próbáltuk megpengetni, amelyekhez nem szükséges anyagi hozzájárulás, és mivel a környékünkön már régóta várták a népek a lemezt, először őket próbáltuk meg kiszolgálni. Talán ezért nem fordítottunk annyi energiát országos szintű kampányra, eddig.

-Hiphop.hu: Mik a tervek az album befuttatásával, illetve terjesztésével kapcsolatban?

-rendben: Reményeink szerint az album magát fogja futtatni. Viszonylag széles körben szeretik, aki hallgatja, azt mondja az ismerősének, és így láncba megy. Egy vagy két videóklippet gondoltunk hozzá, van remek kontaktunk az elkészítésére, ám abban nem tudtunk megállapodni, hogy melyik felvételről készüljön.

-wolfie: Mivel a projekt saját kiadás alatt fut, elég nehéz a dolgunk, hogy piacképesnek számítsunk a megfelelő fórumokon keresztül. A marketinghez szélesebb körben pénz kell, ami nekünk nincs (még). Leginkább kontakt híján vagyunk, mert úgy érezzük, lett olyan a cucc, hogy ne saját zsebből kelljen szélesebb körben reklámoznunk.

-Zsigabá: Bizony jó lenne megfogni az isten lábát, ami jelen helyzetünkben egy manager lenne, aki lát elég fantáziát és üzleti lehetőséget a cuccban ahhoz, hogy felkaroljon minket. Különben szerintem is a legjobb reklám maga a hanganyag, amit jó lenne minél több emberrel megismertetni (fellépés), az ország minden zugában, hogy működhessen a szájhagyomány útján terjedés országos szinten.

-Hiphop.hu: Térjünk rá a CD-re. Kinek a keze van benne, ebben a küllemre is mutatós kiadványban?

-rendben: A borító Oláh Enikő munkája, aki egyben a támogatónk is a Csemege Carhartt Pointer Subkulture Shop Pécsett. A keverést Marton Zoltán csinálta (ex Casio Samples), valamint én. Zenészek közreműködése gitárban Iványi "szevasztok" Szabolcs, Szentpáli Valéramixer, Reiner Guszti (Zaggastic). Szkreccsben Pesti Balázs (Peba), női ének Berger Dalma és Takács Eszter.

-wolfie: Ja :)

-Zsigabá: A Máté maximalista, elmondott mindent.-Hiphop.hu: Szinte mindegyik számban található szkreccs, ez mennyire tudatos, és mennyire volt cél albumkészítés közben?

-rendben: Ez teljesen tudatos. Úgy szerettük volna elkészíteni az albumot, hogy a lemezjátszó legyen a 3. MC.

-wolfie: Ha nem lett volna tudatos, akkor nem lett volna ilyen. Manapság a hiphop egy lebutított szövegcentrikus egyszerű dínom-dánom, ami vagy a falusiaknak szól, vagy falusiak készítik önmaguknak. Ebből a mélyvízből szerettünk volna kilépni. A szkreccs mindig is meghatározó jelenség marad a Punnany-ban.

-Zsigabá: Mindenképp cél volt, hogy egy olyan anyag készüljön el, ami magában hordozza azokat a stílusjegyeket, amik jellemzik ezt a műfajt. Külön öröm volt számomra, hogy ebben a Máté és a Wuf is partner volt, és hogy egy szám erejéig közreműködött Peba (A.K.A. Karcbagoly), amely szerintem a legösszetettebb, és talán az egyik legütősebb nóta lett a lemezen.

-Hiphop.hu: Kíváncsi lennék pár dologra. Kiemeltem véleményem szerint 3 db különböző, de húzódalt a lemezről. Sorrendben az Alap, hogy normál, a Turist gájd (Pécs) és az Elveszett barátság c felvételek. Mik a legfontosabb háttérinfók, legelső benyomások ezekről Nektek, mint szerzőknek?

-rendben: Nagyon széles spektrumú zenei anyag a Körkórkép. Nagyon sok zenei stílus vegyítődött egy korongon. A célunk mindig is az volt, hogy kiugrasszuk magunkat a hazai ’andergrand’ mélyvízéből és másoknak is ízletes zenét adjunk, ne csak a magyar hiphop kedvelőinek. Ennek okán történhetett meg az is, hogy az emberek gyakran mást éreznek húzódalnak. A legtöbbet a Tiszteletre, a Vallomásra, az Outrora, a Mibenhiszelre, a Tűzvanra, sőt a Csicsiman remixre hallottam. Az Elveszett barátság tudtommal szintén közkedvelt ez megy rádiókban is a Nyállal egyetemben.

-wolfie: A zene Rendben asztala, nekem a szöveg a dolgom. Túl sok mindent átéltünk és átértékeltünk már az életünkben, ezt hoztuk nyilvánosságra. Amik meghatározó és visszatérő motívumok egy átlagos emberi életben, jelen esetben a miénkben, azt dalba öntjük Az Alap, hogy normál egyértelmű: önirónikus társadalomkritika huszonéves fejjel. A Pécs a lokálpatriotizmusunkról tesz tanúbizonyságot. Az Elveszett barátság szintén egyértelmű. Mindenkivel megesik, hogy ahogy cseperedik, jönnek-mennek az ismerősei, a barátokra pedig oda kell figyelni, mert az egyenértékű a családdal.

-Zsigabá: Bár közöm nincs se a zenéhez, se a szöveghez, de mégis első hallásra tudtam azonosulni a mondanivalóval. Például, amikor először hallottam azt a dumát, hogy „A jók a fiúk, a rosszak a lányok, a tanárok”, bevillant hogy ez fiú szemmel mennyire így volt abban az időben.

-Hiphop.hu: Rengeteg filmből kivett részlet, apró effekt színezi az egész cuccot, de a Meginterlúd c. skit számomra a kimagasló húzás. Mint egy ars poetica, úgy jön át az a bő másfél perc… Szerintetek?

-rendben: Én nemtom. Volt egy anyag, egy Viva felvétel, meg kellett sűríteni a számokat, hát összedobtam:-)

-wolfie: Ha úgy nézzük az egész lemez, mindenfajta megnyilvánulásunk egyfajta ars poetica. Fontosnak tartjuk, hogy a hallgatóink közelebbről is megismerjenek minket, csak ne legyenek csicsiman-ok :)

-Zsigabá: Szerintem sok olyan ember van, aki hasonlóan látja a helyzetet, mint ahogy azt mi is felvázoltuk (Meginterlúd), kb ez a realitás.

-Hiphop.hu: Kétség kívül igen változatos a lemez, ezt alátámaszthatom többszöri meghallgatás után. Most ezt több oldalról is nézhetjük. Az egyik, hogy sok stílusba kapaszkodva visszük bele az elemeket, és így készül el, de igazából nem lehet azt mondani rá később, hogy ez ”punnánis”, vagy tévedek?

-wolfie: Szerintem tévedsz. :) Pont attól "punnánis", hogy egyszeri hallgatás után nem dobod ki a lemezt, hanem akár mindennap jól esik a füleknek. Ezt természetesen nem az önteltség mondatja belőlem, hanem a visszajelzések sokasága.

-rendben: Pont ebben rejlik az ereje, hogy nem ugyanazt a szart húzzuk. Sokan már ott elvesznek a zenekészítésnél, hogy sablonként állnak hozzá. Kell dob, alá bassz, egy dallam, azt repp. Nálunk teljesen más a munkamorál. Mi előbb témát választunk, aztán íródik a zene, majd a szöveg. Minden, amit ráteszünk a belőlünk jövő fíling. Pont ezért van az is, hogy egyáltalán nem sablonosan ugyanúgy reppelünk a számokba, hanem minden számra úgy, ahogy az magát adja. Az, hogy ennyire változatos lett az anyag az hozza magával azt is, hogy eljut rengeteg ember füléhez, aki az életében nem hallgatna meg egy magyar hiphop terméket sem. Ez köszönhető az ő szűk látókörének, az esetleges magyar termék minőségtelenségének, valamint a zenei egysíkúságának.
.
-Zsigabá: Az én meglátásom szerint a szöveg hangulatához kell passzolnia a muzsikának, és ez magával rántja azt is, hogy mint stílusban, mint bpm-ben kilengések léphetnek fel, de szerintem pont ettől lesz ”punnánis” a Punnany.

-Hiphop.hu: Pár hete megjelent egy válogatáslemez az egyik hazai hiphop oldal szervezésében / www.openyamind.hu /, s ezen található Tőletek is egy eléggé sokat mondó címmel rendelkező felvétel. „Ugyanolyan semmitmondó, mint az összes többi magyar hiphop szar, de legalább jó az előadásmód” Nos hát ez. Miért ezt kapta?

-rendben: A szám e címet azért kapta, amiről szól. A nagy magyar mélyvíz is pont ezért van. Ez a szám csupa vicces rím, kusza gondolatok halmaza. Különösebb mondani valója nincs, mint általában a többi "magyar szarnak". Én részemről kritikus szemmel nézem az itthoni történéseket. Véleményem szerint minőségen aluli produkciók születnek nap, mint nap. Maximum 4-5 felállás az, amit jónak látok a többi egy kaptafa, nem szól semmiről. Az embereket nagyon érdekli a zene, a szövegtartalom. Nem csak a szaros flow-ra kell figyelni, meg elmászni önsajnálkozásba, vagy mikrofon-színpad témakörbe. Ez szégyenletes. Mi is úgy terjesztettük magunkat, hogy társadalom funk-éreztetve, hogy ez nem rólunk fog szólni, hanem mindenkinek és olyan dolgokról, ami érdekli az embereket. Az agyam eldobom milyen baromságokról, kimentfejű dolgokról beszélnek az MC-k. Nem csoda, hogy az albumunk megjelenésekor tudtommal egyedül Akkezdetphiai volt az egyetlen felállás, ami szélesebb körben elterjedt. Pontosan azért, mert ők időben meglátták ezt a csiszolható hibát!!!!!!

-wolfie: Lehet, hogy azok közül páran akik e sorokat olvassák megsértődnek, és nem állnak velünk majd szóba, de ami tény, az tény. Respekt ide, vagy oda, a magyar hiphop 90%-a fospuska. Mondhatni ötlettelen, demagóg, befordult, adott esetben semmitmondó szar, ami szerintem elég nagy szégyen. Itthon a műfaj már lassan annyi idős, mint a művelőinek a java, mégsem ér fabatkát sem. Most biztos páran felkapják a fejüket, hogy milyen jogon állítok ilyeneket, amikor a tavalyi "It's rite" battle-ön beégtem, de a freestyle engem rohadtul nem érdekel, mégis megpróbáltam. Többre értékelek egy jól megírt szöveget, mint egy elkapott freestyle-t, és nem azért, mert nem tudok freestylozni. Számomra fontos, hogyha meghallgatok egy számot, az legalább mozgassa meg a fantáziám, indítsa el az agyam. Szomorú, hogy az úgynevezett valamire való magyar hiphop előadók nem is hallgatnak magyar hiphop-ot, talán még hiphop-ot sem. Az előadásmódunkat tekintve pedig tény, hogy van elgondolásunk, hogy ne legyen egysíkú, unalmas, élvezhetetlen szar, így hát ezért lett ez a címe.

-Zsigabá: Már szinte minden ezzel kapcsolatos gondolatomat megfogalmazták a kollégák, még annyit tennék hozzá, hogy ez nem csak az ’undergrund’ szférára vonatkozik, hanem azokra az előadókra is, akik hiphop táblával a nyakukban tetszelegnek a poplistákon, és verik a mellüket, hogy amit ők nyomnak az a ’ríl’, közbe meg majmolják az aktuális USA trendet. Eszükbe se jut, hogy a rap eredetisége nem abban nyilvánul meg, hogy mennyire ügyesen főznek az amerikai recept alapján, hanem abban hogy a saját receptet kell írni, ami szigorúan magyar hozzávalókkal készül. Éljen a pörkölt!


-Hiphop.hu: Mik a csapat közeljövőbeli tervei, illetve fellépésekkel hogy álltok?

-rendben: Közeljövőbeli tervekben sok minden szerepel. Felmerült Ecküvel illetve, Deegoval egy közös project, ami egy albumot foglalna magában. A lemezen is láthatjátok a Punántúl Rec logót, ami egy elindított művészeti manufaktúra. Ebben próbálunk egymás mellé állítani egy kis hadsereget a számunkra elfogadott művészfélékből. Gondolok itt fotósokra, dizájnerekre, hangmesterekre, zenészekre. Ami fix, hogy a Pécsett burjánzó világszínvonalon játszó "Mindig más" nevű zenekart összefuzionáljuk a Punnanyval és a napokban megkezdődik az élő cuccok gyártása, amit próbálunk még jobb minőségben kidolgozni és bemutatni. Nekem van Chabz-al egy saját projektem, ami nyáron lát feltehetőleg napvilágot, ez egy instrumentális absztrakt hiphop anyag lesz, erről majd a www.realisticcrew.com oldalon olvashattok a későbbiekben.

-wolfie: Hamarosan elindul végre a honlapunk is, ami rengeteg mindent fog magában foglalni, de nem nagyon szeretünk olyanról fecsegni, ami még nincs. A Rendben meg már úgyis vázolta nagyjából. A lényeg, hogy nem egylemezes csapat vagyunk, és ha vért is hugyozunk sem fogunk eltűnni a süllyesztőben.

-Zsigabá: Ha mégis vért hugyoznánk, akkor arról azonnal értesítünk titeket a www.punnanymassif.hu oldalon.

-Hiphop.hu: Végül pedig talán a legfontosabb. Hol, hogyan mennyiért, vagyis aki Körkorképet akar vásárolni eredetiben, miképp van rá módja?

-rendben: a punnanymassif@vipmail.hu-n tudjátok megrendelni az albumot. A www.punnanymassif.hu oldalon bele tudtok hallgatni a számokba, s hamarosan elkészül a honlap. Itt is majd lehetőség lesz a rendelésre, valamint a támogatónknál Pécsett, a Csemege Carhartt Pointer Shopban az Apolló Moziban, a helyszínen is megoldható a tranzakció.

-wolfie: Így van.

-Zsigabá: Ha valaki Pécs közelében van, és indíttatást érez egy Puna lemez megvételére, megcsöngetheti a 06309015397 számot is, és nagy eséllyel azonnali orvoslást nyer a szóban forgó probléma.

-Hiphop.hu: Zárásként csak annyit, hogy sok sikert a továbbiakban,és a magunk részéről mindent megteszünk, hogy a hiphop.hu olvasói első kézből értesüljenek az aktualitásokról a Punnany Massif terén.

-wolfie-rendben-Zsigabá: Köszönjük. Kedves tőletek, hogy vagytok.


 


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hatvan-egy   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK