It's Rite!
Betöltés...
Peter Agoston interjú

Peter Agostonnal, vagyis Ágoston Péterrel, másnéven DJ Thanksgiving Brown-nal, a nemrég hazánkban járt Sadat X, Prince Paul, Ge-ology illetve DJ Spinna kiadójának, a Female Fun Recordsnak magyar származású tulajdonosával készítettünk interjút.

hiphop.hu: Először mesélj nekünk a magyar eredetedről!
Peter Agoston:
A szüleim, Ágoston Gábor és Kati Budapesten születtek és a 60-as évek végén emigráltak az USÁba. Az összes rokonom még mindig Magyarországon él, főként Budapesten. Többször utazgattam Magyarországon, de főként Budapestre jöttem látogatóba. Nagyon szeretem az országot és nagyon büszke vagyok a származásomra! Én magam Blacksburgben, Virginiában születtem, aztán éltem egy ideig Kaliforniában, majd Oregonban, most pedig Brooklyn-ban, New Yorkban élek.

hiphop.hu: Hogy kerültél kapcsolatba a hiphoppal?
Peter Agoston: A testvérem, Attila, illetve a videoklippek útján. Mint a legtöbb kölyöknek a 80-as években, az én szüleimnek is volt lemezgyűjteménye. Mivel Európából jöttek ezért nagyon széles volt a zenei ízlésük, Bach, Brahms és más klasszikusoktól a jazz alapjain, Edith Piafon, Louis Armstrongon és a Modern Jazz Quarteten keresztül az akkori zenékig, mint pl. Donovan, ugyanakkor voltak magyar népzenék is. Mivel a hiphop-ot tekinthetjük minden zenék keverékének, ezért ez a kollekció kitűnő ugródeszkát jelentett ahhoz, hogy megismerkedjek a bakelitekkel és a dolgok DJ oldalával. Természetesen elkezdtem a lemezjátszójukkal nyomulni és egyre inkább ráhangolódtam a dologra. Vettem két lemezjátszót azt hiszem kb. 12 éves koromban, és azóta is gyűjtögetem a lemezeket.

hiphop.hu: A DJ karriered mely pontján kezdtél el azon gondolkozni, hogy saját lemezkiadót alapíts?
Peter Agoston: A Female Fun valamikor 2000 végén, 2001 elején indult. Egyszerűen magától alakult ki a dolog. Tim Holland barátom (akit Sole of Anticon néven ismerhettek) létrehozott egy független lemezterjesztő céget Oaklandban, Kaliforniában. Akkoriban épp ott éltem és ő megkeresett és megkérdezte, hogy nincs-e kedvem egy kiadót elindítani. Akkoriban részt akartam venni a lemeziparban, de olyan szinten, hogy például A&R felelős legyek valaki cégénél (A&R = Artist & Repertoire, kb. úgy lehet lefordítani, hogy imázs-felelős - aMGee). Szóval az a lehetőség, hogy egyenesen saját céget indítsak, egyértelműen sokkal izgalmasabbnak hangzott. A saját label MF Doom "Special Herbs" albumával indult.

hiphop.hu: Ki volt az első igazolásod? Hogy sikerült kapcsolatba lépni vele?
Peter Agoston: MF Doom volt az első lemez amit kiadtam. Vele DJ Fisher barátomon keresztül léptem kapcsolatba és onnantól nagyon sokat beszéltünk a projectről. A "Special Herbs Vol. 1", az eredeti bakelit verzió volt az első kiadvány, azt követte DJ Spinna "Compositions 2" című anyaga. MF Doom-ot nem sikerült leszerződtetni a kiadóhoz, csak erre a lemezre szerződtünk, ezért van az, hogy Doom "Special Herbs" szériájának különböző darabjai szinte mind-mind külön kiadónál jelentek meg. Egyébként ez az egész az én ötletem volt eredetileg, aztán közösen kitaláltuk, hogy 10 rész jelenjen meg, ami el is készült, kb. 5 különböző kiadónál.

hiphop.hu: Hogy sikerült végül a kiadóhoz igazolni olyan veteránjait a hiphopnak, mint pl. Prince Paul, Sadat X, vagy DJ Spinna?
Peter Agoston: Alapjában véve azért, mert aktívan részt vettem a hiphop szcénában, akárhol is éltem. Prince Paul-lal kétszer csináltam interjút az "Elemental" magazinnak és hosszas beszélgetéseink alatt valamiféle barátság alakult ki közöttünk, aztán később elkezdtem neki küldözgetni az aktuális kiadványaimat, és így jött össze, hogy a közös project/album "Itstrumental" elkészült. Sadat X és Spinna kapcsolatában pedig, én rendeztem Spinna videoklipjét, a "Don't Get It Twisted"-et, amit a Jigmastas-zal és Sadattal csinált. Spinnát ismertem mindenki közül a legrégebb óta, vele közösen dolgoztunk számtalan különféle projecten, olyanokon, mint írások, illusztrációk, fényképezés, élő fellépések és lemezkiadások.
Sadat és én pedig közel vagyunk egymáshoz, ő az egyik kedvenc MC-m, és nagyon sok mindenen mentünk keresztül amíg összeraktuk és kiadtuk az albumát. Sokszor DJ-zek is az ő fellépésein, úgyhogy vele beszélek a legsűrűbben.

hiphop.hu: Mennyire ismert a Female Fun kiadó? Úgy értem, hogy ha odamész egy hiphop-kedvelőhöz és azt mondod, hogy Female Fun, akkor tudni fogja, hogy "oh, az x meg y kiadója"?
Peter Agoston: Azon a ponton vagyok, hogy szeretném azt hinni, hogy vannak tiszteletre méltó emberek csoportjai mindenfelé a világon, akik tudják mi a Female Fun kiadó. Nagyon sok időt áldoztam arra, hogy kialakítsak egy összképet a kiadóról, nem csak az USA-ban, hanem Európában, Nagy-Britanniában, Kanadában, Japánban és Ausztráliában is. A mainstream vásárlók feltehetőleg nem tudnak a kiadóról és nem is érdekli őket, de én nem is miattuk dolgozom. Engem az elkötelezett rajongók érdekelnek, a DJ-k és maguk az előadók. Ezek azok az emberek akik felé hirdetem a kiadott anyagokat is.

hiphop: Tudom, hogy vannak a hiphop világában egészen fiatal ügyvezető igazgatók, de te csak 26 éves vagy és egy csinos lemezkiadót vezetsz, ami számtalan kiadványt tudhat már maga mögött. Milyen az élete egy ilyen szervezet első emberének? Hány alkalmazottad van? Iskolában tanultad az üzleti dolgokat, vagy út közben felszedted?
Peter Agoston: Kezdjük ott, hogy nincsenek alkalmazottaim. Én vagyok önmagam egyetlen alkalmazottja, és mindig is én voltam. Kezdettől fogva a saját otthonomból illetve hálószobámból dolgoztam. A barátnőm, Kelly nagyon sokat segít (köszi baby!) illetve van nagyon sok barátom illetve különféle emberek a hiphop iparban akikkel dolgoztam különféle projecteken. Ha viszont eljössz hozzám, azt láthatod, hogy csak én vagyok egyedül. Nem tanultam üzletvitelt, viszont újságírásból és PR-ból diplomáztam. Ebben az iparban a publicitás legalább olyan fontos mint maga az üzlet. Nem azt mondom, hogy az imázs minden, de a cégnév és a promóció épp olyan fontos, mint befizetni az adókat.

hiphop.hu: Mit a véleményed a magyar hiphopról?
Peter Agoston: A legtöbb felvilágosult arc Európában, vagy akár azon kívül, Magyarországot a graffiti és a breakdance miatt tartja számon a hiphop világában, én viszont hallottam jópár kemény producert, és egyértelműen nagyon tetszettek a srácok a Jazz Turbulence-nél (Suhaid és Dermot), akik azt a stílusú zenét játsszák amit én személy szerint érzek és próbálok képviselni és kiadni a Female Fun-nál. Ott van még Shino, egy magyar származású new york-i srác aki régebben szövegelt de most profi BMX-es, ő az én közvetlen New York-Magyarország kapcsolatom (Shino rapjeit DJ Kwikka albumán hallhatjátok > www.openyamind.hu - aMGee). Néhány beat tetszik AZÁtól, és ő olyan előadókkal dolgozik akiket én is személyesen ismerek itt. Tetszett még DJ Bootsie munkája, illetve nagyon sajnálom, hogy -amint hallom- a Hátshow Sor már nincs többé, mert tetszett néhány zenéjük. Nagyon sok előadó van Magyarországon akik tehetségesek. Fontos, hogy együtt dolgozzanak ezek, hogy mindenkinek, aki jó zenét csinál, haszna legyen belőle és megismerjék a zenéjüket, akár külföldön is.
Yo, ezúton üzenem minden magyar bandának és producernek, hogy küldjétek a CD-ket! Nem érdekel, hogyha hallgathatatlan szar, vagy a világ legjobb cucca, küldjétek az anyagokat! Kiváncsi vagyok rá!

hiphop.hu: Tervben van, hogy további előadókat igazolj a kiadódhoz? Gondoltál már valaha rá, hogy esetleg Magyarországról igazolj le valakit?
Peter Agoston: A Female Fun-nál szereplő emberek száma és összetétele valahogy állandó átalakulásban van. Például MF Doom-mal már nem dolgozom együtt, viszont DJ Spinnával együtt maradtunk. Nagyon tisztelem a Raw Produce-t, viszont amióta kiadtam az albumukat, nem igazán csináltunk semmi közöset. Szóval az emberek jönnek és mennek, viszont az biztos, hogy mindenképp meggondolandó dolognak tartom, hogy valakit Magyarországról leigazoljak. Nem tudom, ha esetleg feltűnne egy női DJ, vagy egy nagyon durva producer, vágod?

hiphop.hu: Mi a következő kiadványod? Mik a terveid 2006-ra?
Peter Agoston: Pillanatnyilag az új Culturama vol. 6 DVD (www.culturama.org) fog kijönni. Kiadok néhány új dolgot Spencer Doran-nel, pillanatnyilag ő áll a fókuszom középpontjában. Ő egy hihetetlenül jó producer, DJ, illetve egyszerűen egy sokoldalú zenész (dobos, gitáros.. etc).
Sadat X-szel is új projecten dolgozunk, illetve DJ Spinnával és J Rawls-szal is. Szép lassan közben összerakom saját producer/DJ albumomat is a művésznevem, DJ Thanksgiving Brown név alatt. Meg vannak még egyéb munkák is amikről még egyenlőre nem beszélhetek, olyanok amik még alakulóban vannak.

hiphop.hu: Te voltál Greg Nice és Sadat X DJ-je budapesti fellépésük alatt. Tudják az emberek általában, hogy a lemezkiadó főnöke áll az egyes és a kettes mögött? Aktívan DJ-zel otthon is?
Peter Agoston: Igen, egyértelműen aktív DJ vagyok itt New Yorkban. Próbálok minden lehetőséget megragadni arra, hogy játszhassak. Nem tudom ugyanakkor, hogy az emberek a tömegben tudják-e, hogy egyben én vezetem a kiadót is akinél kijött Sadat X albuma. Próbálom ezt az emberek tudomására hozni amikor csak lehet, ezzel is promótálva a kiadót, de nehéz ugrándozni a szereplés és a promóció között. Ugyanez a helyzet a fotózással és filmezéssel, amiket szintén sűrűn csinálok, illetve sokkal többet csináltam régebben, de azt hiszem közelít a jelenlegi helyzet a lehetetlenhez, mert hogy fotózzak vagy filmezzek akkor amikor én vagyok a fellépő?
Körülbelül 15 éve DJ-zem. Ez a munkám egyik legjobb része. Egyben ez volt a kiindulási pont, ahol elkezdtem az egészet és amin keresztül belecsöppentem és aktív részesévé váltam a hiphop iparnak. Ha mindennek vége lesz, én akkor is DJ maradok. Lehet, hogy nem lesz kiadóm életem végéig, vagy nem fogok örökre DJ-ként fellépni rapperekkel, de mindig lesz két lemezjátszó és egy keverő a kecómban és azokon fogok nyomulni oda-vissza.

hiphop.hu: Hogy emlékszel a fellépésetekre Budapesten? Tetszett Sadatnak és Greg Nice-nak a közeg?
Peter Agoston: Számomra a budapesti volt a turné legjobb show-ja. Eleve az, hogy magyarokkal vagyok körülvéve és mindenki szereti ezt a zenét, illetve a sok hölgy aki eljött a bulira (ami egyébként abszolút ritka volt a turnénkon), az nagyon jó érzés volt. A hangulat lenyűgöző volt, tele volt a hely emberekkel. Azt hiszem mindannyian jól éreztük magunkat. Sajnos Sadatnak elment a hangja, de azt hiszem mind a hárman - X, Greg és Ge-ology - érezhették, hogy az embereknek bejött a show. Most pedig vissza akarok térni Budapestre egy különböző felállással!

hiphop.hu: Mit üzensz végül a magyaroknak?
Peter Agoston: Üdvozletemet küldöm Budapest és Magyarország valamennyi hip-hop kedvelőjének és szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik eljöttek és érdeklődést mutattak irántunk. Remélem a jövőben újra sikerül eljönni és még több hip-hop zenét bemutatni. Addig is béke mindenkinek (ezt az egészet Peter magyarul írta, nem fordítottam!!! - aMGee)

Tudjátok, hogy a Female Fun Records és a Culturama egy magyar-amerikai tulajdonában és irányítása alatt van. Legyetek büszkék erre. Köszönöm még egyszer azoknak akik eljöttek a fellépésünkre! Segítsetek, hogy visszatérhessek ismét Budapestre, új előadókkal! Segítsetek, hogy önmagatokat is segítsétek! Béke!

Peter Agoston
Female Fun Record & Culturama
www.femalefunmusic.com
www.culturama.org
www.myspace.com/sadatx
www.myspace.com/femalefunrecords
www.myspace.com/djspinna


szöveg: aMGee
fotó: Peter Agoston ill. hiphop.hu


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hatvan-kilenc   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK