It's Rite!
Betöltés...
Exkluzív Cilvaringz Interjú

hiphop.hu: Ha jól tudom, te vagy az első európai Wu Killa Bee. Hogy sikerült ezt a megtisztelő címet elérned? Hogy találkoztál a Wu-val?
Cilvaringz: A srácok láttak engem színpadon egy freestyle alkalmával '97-ben, amikor világkörüli turnén voltak és eljöttek Amszterdamba. Sikerült a színpadra kerülnöm és nyomtam egy kis freestyle-t, ami nagyon lenyűgözte Method Man-t és Ol' Dirty-t , és ők mutattak be RZA-nak. '97 és '99 között próbáltam kapcsolatba lépni RZA-val, mert tudtam, hogy tetszett neki amit csináltam. A Wu-Tang mindig is növekedésben volt, de Európa fele soha nem nyitottak, szóval úgy gondoltam, hogy ez valami különleges lehet RZA számára is. Kilencvenkilencben végre sikerült normálisan találkoznom RZA-val, aki emlékezett rám, és azt mondta, hogy tudod mit, ez jó ötlet, a Wu-Tang egyetemes dolog, miért ne lehetnél te az első európai Killa Bee. Végül aztán úgy alakult, hogy én lettem az első és máig egyetlen európai a bandában.

hiphop.hu: Igen ezt akartam is kérdezni, hogy ott voltál ugye kezdetekben, aztán... aztán semmi. Miért nincs több európai gyilkos méh?
Cilvaringz: Úgy gondolom azért, mert RZA elkezdett filmezni, a Wu tagok pedig különféle irányokba indultak a szóló munkáikkal, és azt hiszem én épp időben kerültem bele. RZA sokat járt Hollywoodba, színészkedett, meg ilyenek. Eleve nehéz manapság az egész klánt összehozni, nem, hogy új embereket bevenni a családba, úgyhogy azt hiszem nekem szerencsém volt.

hiphop.hu: Hány éve reppeltél amikor '97-ben felfedeztek?
Cilvaringz: '92 óta..

hiphop.hu: Szóval ott voltál, öt évnyi rutinnal, és kiválaszt a Wu... Hogy élted meg ezt az egészet? Mi történt azóta?
Cilvaringz: Egy csomó minden sz@rba belekezdtem... Saját céget alapítottam, elkezdtem másokat menedzselni, mint például Salah Edin-t, az világ elsőszámú arab repperét, emellett elkezdtem turnékat szervezni, például a legtöbb budapesti Wu-fellépést én szerveztem. Dolgoztam az albumomon és a hozzá készülő DVD-n, na meg turnéztam egy csómót, meg suliba is jártam, ami helyből négy év volt, szórakoztatóipari iskolát végeztem. Szóval volt mit csinálnom az évek alatt, de ugyanakkor magasabb szintre emeltem a stílusomat is. Ha 2001-ben jött volna ki az albumom akkor szégyellném azt az anyagot. Akkoriban nem igazán volt mondandó a zenémben... 2001 óta viszont annyi minden megváltozott, egy csomó dolog a vallásommal és a származásommal kapcsolatban, és egyre inkább csak jöttek elő a témák és egyre több dologról tudtam beszélni. A mai szövegeimben olyan dolgokról beszélek amikkel teljesen átazonosulok, mint például az iraki háború, a háború az Iszlámon belül, tudod, a kapitalizmus, meg ilyenek... Szóval van miről beszélnie egy magamfajta MC-nek mostanság, és örömmel jelenthetem be, hogy kb. egy hónappal ezelőtt befejeztem az albumom felvételeit, pont mielőtt turnéra indultunk. Az egész klán segített az albumomban: rajta lesz RZA, GZA, Ghostface, Raekwon, Method Man, Masta Killa, valamint a Killa Army és a Sunz of Men, úgyhogy a legnagyobb nevek közreműködnek.

hiphop.hu: És kik készítették az alapokat?
Cilvaringz: RZA, 4th Disciple, Tru Master és Mathematics, vagyis kizárólag Wu-Tang producerek, Wu a házban. Eleve ez volt a célom az albummal, visszanyúlni a kezdetekhez, a régi hangzáshoz.

hiphop.hu: Honnan ismered AZÁt?
Cilvaringz: AZÁval az interneten keresztül ismerkedtem meg, egyszerűen hozzáadta magát az msn-listámhoz. Szeretek az msn-en lógni és beszélni a rajongókkal, hogy tudjam mit gondolnak. Meg persze közben mindig nyitott vagyok új tehetségek iránt. Például Bronze Nazareth-et is az interneten keresztül ismertem meg. Szóval megismertem AZÁt, és dumáltunk neten, aztán segített megszervezni a RZA show-t itt Budapesten 2003-ban.

hiphop.hu: És mi a véleményed a zenéiről?
Cilvaringz: AZA a "testvérem", remélem továbbra is nyomul a zenéjével és soha nem adja föl. Szoktunk néha dumálni a neten és tudom, hogy hajt a zenéivel és úgy gondolom nagyon tehetséges. Csak nézd meg a neveket akikkel sikerült máris együtt dolgoznia, és ő csak küzd és küzd, és erről szól az egész, és nem jelent semmit se, hogy hol vagy. Manapság, az internet korában akár élhetsz Izlandon is úgy, hogy ismerjék a zenéidet. Nem az számít, hogy te hol vagy, hanem, hogy a szíved a helyén van-e.

hiphop.hu: 2003-ban, amikor először itt jártál nálunk RZA oldalán, volt egy nagyon emlékezetes accapellád Bush-ról, ami azt hiszem mindenkiben nyomot hagyott.
Cilvaringz: Igen, a "Fuck America". Még mindig egy csomóan kérdeznek engem ezzel a számmal kapcsolatban, még mindig sokakat mélyen érint a szöveg. Ez egy olyan szám amit a szívemből írtam, az első versszakot kb. öt perc alatt írtam meg, csak egyszerűen kijött. Néhány hónappal később aztán megírtam a második versszakot, aztán később a folytatását, és így tovább...

hiphop.hu: ... És még a mai napig is növekedik?
Cilvaringz: Nem mondanám, hogy növekszik, hanem inkább adoptáltam benne aktuálisabb dolgokat, és ahogy a mostani verzióban szerepel az albumon, úgy nagyon durva. Majd meghallgathatjátok amikor megjelenik, véleményem szerint az egyik legjobb szám.

hiphop.hu: Mikor jön ki az albumod?
Cilvaringz: Egyértelműen még idén, de igazából rajtam múlik, hogy mikor akarom kiadni mert én birtokolom a szerzői jogait az albumnak. Még egy hétig turnén vagyunk, aztán ha hazamegyek lesz 10 napnyi mixelés, 2 napnyi masterelés, és aztán mehet a gyártósorra. Egy DVD-vel együtt jelenik meg a multimédiás CD, úgyhogy meg fogja érni a várakozást.

hiphop.hu: Még mindig Hollandiában élsz?
Cilvaringz: Még mindig ott, persze.

hiphop.hu: És hogy dolgozol, folyamatosan úton vagy Hollandia és Amerika között?
Cilvaringz: Nem, ahogy mondtam, szinte mindent el lehet intézni mostmár az interneten keresztül, és nem kell állandóan repülgetnem. Persze van, hogy valaki átjön, például két-három hete Method Man-nel lazultunk nálam, aztán voltam GZA-val Londonban, Ghost eljött turnézni velem, Raekwonnal megjártuk Dél-Amerikát, úgyhogy találkozom a tagokkal és persze úgyis mindig a telefonon lógunk. RZA-val sűrűn beszélek telefonon, kapcsolatban vagyunk, úgyhogy ezek az én testvéreim... nem kell Amerikában lennem.

hiphop.hu: De gondolom az albumodat inkább Amerikában terjesztik majd nem?
Cilvaringz: Igen, de ugyanúgy Európában is, és ugyanúgy Magyarországon is..

hiphop.hu: Lesz valami album bemutató party vagy valami nagy esemény amire a média is odafigyel?
Cilvaringz: Ezt még nem tudom mert nem az én hatásköröm, majd a kiadó megmondja, hogy robbantani akarnak és nagy feneket kerekítenek neki, vagy inkább azt mondják, hogy inkább maradjunk a kis költségvetésnél. De az igazi cél inkább az, hogy igazi emberekhez jusson el a zeném. Nem érdekel hányan hallják az albumot, ha már egy embert megváltoztat.

hiphop.hu: Ha jól tudom nem is volt még semmi más kiadványod?
Cilvaringz: Szerepeltem RZA albumán, meg a Wu-Tang Killa Beez albumon...

hiphop.hu: Persze, de én úgy értettem, hogy abszolút saját kiadványod még nincs hivatalosan, ugye?
Cilvaringz: Még nincs. Enyém viszont a hiphop történetének legnagyobb turnéja, harminckilenc országban léptem úgy fel, hogy se albumom, se maxim nem jelent még meg.

hiphop.hu: Az komoly... Talán még a Guiness Rekordokba is bekerülhetnél... :)
Cilvaringz: Ja... Én akkor szeretnék kiadni valamit, ha kész vagyok teljesen. Ha például van egy maxid ami jól sikerül, de az album még nincs kész, akkor rápörög mindenki a zenédre a maxi alapján, és aztán meg rohanni kell összecsapni az albumot, hogy a népszerűségi hullámot meglovagold. Inkább mindent elkészítek egyben. Amikor befejeztem a munkát akkor kijön a cucc egyben, nem lesz külön kislemez ami megelőzi az albumot.

hiphop.hu: Mit üzensz végül a magyar rajongóknak?
Cilvaringz: Ismét itt voltam Budapesten, már harmadszor, úgyhogy tartsátok továbbra is életben a magyar hiphopot. Üdvözlök mindenkit, szeretlek titeket, és nemsokára megint eljövök! Addig meg készüljetek rá a Cilvaringz albumra, ok? Béke!

szöveg: aMGee


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hetven-nyolc   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK