It's Rite!
Betöltés...
DJ Frequent interjú

hiphop.hu: Mióta zenélgetsz, ill. hogy kerültél kapcsolatba a hiphoppal?

DJ Frequent: Kezdetben (11-12 évesen :) metál, hardcore és grunge zenéket hallgattam, mint pl.: Biohazard, Metallica, Soundgarden, Pearl Jam, Rage.. stb., elkerülhetetlen volt, hogy ne találkozzak olyan zenékkel, mint a House of Pain, vagy a Cypress Hill, amik akkor voltak újak és nyomatták az itthoni helyeken, meg ugye az arcok akikkel utcagyerekeskedtem. 1993 telén egy vasárnap esti tévézés során kerültem igazán kapcsolatba a hiphoppal, mert az MTV US Top20 műsorát néztem, és felfigyeltem Snoop Dogg "Gin & Juice" videójára, ami úgy megtetszett, hogy hallani akartam az egész albumot. Mivel itthon nem tudtam honnan szerezhetnék be ilyen zenét, rokonaimmal elküldettem kintről, és így ez volt az első hiphop CD-m.

hiphop.hu: Ha jól tudom éltél is egy ideig az USA-ban, mennyire volt rád hatással a hiphop szempontjából?

Frequent: 1994-ben, 14 éves koromban utaztunk ki, én főleg nyelvtanulás céljából, meg a család jelentős része kinnt él és hozzájuk mentünk.
New Yorkban laktunk, ráadásul Queens Forest Hills nevű részén, úgyhogy elkerülhetetlen volt, hogy ne találkozzak a hiphoppal. Ennek ellenére eleinte csak westcoast zenéket hallgattam a Snoop CD miatt, illetve amit a TV-ben akkoriban nyomattak - mert 14 évesen sok mást azért még nem nagyon ismerhettem -, Dre-t, Warren G-t, Ice Cube-ot meg ilyeneket. Az a durva, hogy a keleti parton is ez dominált (Death Row cuccok) akkoriban, sz'al mindenki ezt hallgatta. Rongyosra hallgattam a Doggystyle-t, a Regulate-et és a Chronic-ot, pedig ekkor még mindig inkább a hardcore zenéket hallgattam. 1996-ban jöttünk haza, és akkoriban már azért megismerkedtem egy-két keleti parti előadóval is, de még inkább a dallamosabb nyugati zenék fogtak meg, viszont azok nagyon (Westsiiiiiide!! :). Kint kosaraztam és amikor hazajöttem nagyon sokat játszottam bizonyos Stick & Dru (Németh Norbi, Dénes Andor) nevű arcokkal (big up!), ők is nagy hiphop formák, és hatásukra rákattantam a keleti zenékre, és azon belül is a Wu-Tangre és a Mobb Deep-re. Éjjel-nappal Wu-t hallgattam, a Gza, Cappadonna meg Ghostface albumokat szakadtra.. és a mai napig meg vagyok őrülve tőlük meg a stízójuktól. Mondjuk tudom, hogy a mai munkásságuk már eltér a régitől, de amit akkor csináltak, az nekem meghatározta az életem. Lehet, hogy néhány előadó azóta másképp dolgozik, de tőlem polkázhat Havoc a Műjégen, meg a G-Unittal soppingolhat Monte Carloban, attól még alap marad. Meghatározó volt nekem Redman és az egész Def Squad, vagy a Boot Camp, meg a Roots, ja és persze a nyugati zenék... ezeken nőttem fel.

hiphop.hu: Hogy jött a DJ-zés?

Frequent: Kb. '98 környékén JapánSanyi barátomnak lepottyant az égből két lemezjátszó, és rengeteget pusztultam kinnt nála és nyűttem azt a sz@rt, nagyon rákattantam. A scratchelés nem fogott meg, inkább az tetszett, hogy össze lehet keverni a különböző zenéket. Akkor már rég ismertem a Petiéket (Újonc & Saiid), akikkel a Morisson's ban csaptuk el a gimis hétvégéinket, és velük, meg országos cimborámmal, Zemen Tamással, (a.k.a. tha Gatekeepa) rendszeresen rendetlenkedtünk Sanyiéknál. Ez persze azért is alakult így mert zeneileg abszolút azonos volt az ízlésünk, az a Wu-fanatizmus és gondolkodás ami összekötött minket az már szinte a beteges szintre emelkedett. Nagyjából két év után rájöttem, hogy mekkora lenne ha otthon is tudnék gyakorolni, meg a többiek is unszoltak, és vettem két lemezjátszót, meg lemezeket.

hiphop.hu: Hogy lettél a wacuumairs DJ-je?

Frequent: Akkor már egy ideje (kb. két három év) zenélgettem a Márkkal bulikban, amikor csinálták ugye az Akkezdet albumot a Krómmal, és amikor kijött az album elkezdtek fellépésekre járni, eleinte CD-ről ment a zene. Jött az ötlet, hogy milyen jó lenne ha kivágnánk lemezre az alapokat, és lenne egy DJ mögöttük aki kb. egy show-vá tudja alakítani a fellépést a lemezek segítségével. Na hát így jöttem a képbe. Meg persze a Saiid meg a "Pííí" (Újonc) ... hát igen együtt nőttünk fel és hát hogyismáshogy lehetne ez az egész.. :)

hiphop.hu: Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

Frequent: Hát változó és bővülő. Ez annak köszönhető, hogy a hiphop evolúciója nem az én ízlésem szerint változik, de mind1, hagyjuk. Szóval változó, mert mostanában már többféle zenét is szeretek mixelni. Azt kell tudni rólam, hogy imádom a breakbeat-et és a drum'n'bass-t, és ez pont a mixelés iránti szeretet miatt alakult ki bennem. Szóval a stílus az a mixelés mixelés és a mixelés és nem schratcin'. Persze az is , de csak módjával. Ha tehetem, hiphop, break és d'n'b lemezeket vásárolok. Ez a vonal úgy jött, hogy gimi harmadikban egy hétvégén haverjaim rábeszéltek egy d'n'b bulira (Dj Die & MC Dinamite), mert jön egy arc aki iszonyatosakat fog szövegelni d'n'b-re. Én eleinte húztam a számat, de elmentem a bulira és hajnalban meg úgy mentem haza, hogy "ANNNYÁÁD de durva volt". A sráccal akivel elmentem, egyre gyakrabban kevergettem d'n'b-t és egy idő utén breakbeat-et. A zenéket amiket ma hallgatók és írok nagyon nagy skálán mozognak a legkülönbözőbb stílusokon át. Soul, jazz, ilyen kis trip hop-ok, chill zenéktől terjed egészen a hip hop-ig és ugye az elektronikus zenék tömkelegéig.. sz'al tágas a skála. Nem az az igazi "real hiphop", fújós, breakelős, a négy elemet a szemem előtt tartó arc vagyok aki csak a hiphop-ért él. Nálam ez egy ilyen kis evolúciós skálán alakult ki, tehát nem változott, csak bővült, ha érted mire gondolok. Természetesen az alap mndig a hip hop fog maradni.

hiphop.hu: Kik a példaképeid a hazai ill. a nemzetközi zenei világban?

Frequent: Úristen, hát most erre mit mondjak... Szerintem mindegyik stílusnak megvannak a meghatározó DJ-i, többen elismertek lettek külföldön is, de minden téren sok a true arc, mind a break-ben, mind a d'n'b-ben. A hiphop terén Cadik és Zeek, illetve Mango és ezenkívül Senáék munkája fogott meg, illetve Kool Kasko és a Kriminal Beats cuccait (pl Bankos Zenk Ponza Face stb..) is szeretem hallgatni. Szeretem azt amit az Ozon és Future csinálnak. És hát ami a legnagyobb inspiráció az a Saiid meg az AZA. Velük nagyon egy zenei húron pendülünk a hiphop-on belül.
És a minden tiszteletem a Bobakromé a zenei hozzáértése, és hallása véget... BIGUP! A külföldiek közül manapság inkább underground előadókat keresem, mert azok ahoz a stílushoz ragaszkodnak amire felnőttem. Nagyon szeretem a Jedi Mind Tricks cuccokat, a Non Phixion-t, a Kontajuss-t, a Mission Controll-t, Atmosphere-t..stb. Minden ami Rhymesayers vagy Stones Throw, azokat zabálom.
A Wu pedig ma is alap és az első. Hál'istennek a Wu a mai napig egyre bővülő előadótáborral ragyog, és ugye ezek azok az arcok akik a egészet továbbviszik és a régi él a szívükben, azok, akik Wu-ra nőttek fel és most ott nyomják a familyben. Érdemes ilyeneknek utánajárni Wu fanatikusoknak. Sok kedvenc d'n'b és break DJ ill. producer van akire szintúgy felnézek. Ilyen pl. Calibre vagy akár DBridge a d'n'b szcénából, vagy a break terén pl. Chris Carter, a Stanton Warriors.. de ami a legjobban megfog az a Rec.recordings kiadványai (szintúgy Chris Carter nevéhez fűződnek).

hiphop.hu: Zenéltél már rendesen jópár buliban, milyennek látod a hazai buli-arcokat? Mennyire vevők ismeretlen, eldugottabb zenékre? Fejlődik szerinted a hiphop-hallgatók ízlésvilága?

Frequent: Én azt veszem észre, hogy nagyon sok embernek nyílt az ízlése, de az emberek nagyrésze még mindig csak a TV-ből ismeri a zenéket. Hál'istennek ma már országszerte van egy-két olyan buli illetve bulisorozat, ahol meg lehet tölteni a termet nem kommersz zenékkel. Van pár rádióállomás is ami segítí a nagy népet abban, hogy megismerkedjen ilyen zenékkel, és hálistennek sok forma is van aki ezt képviseli. Emellett a tömeg az mindig tömeg marad és akkor lehet őket megfogni ha valami szép és csillogó. A probléma meg az, hogy mire a hiphop itthon kinövi magát addígra sokat változik, tehát aki ma fiatal annak másfajta hiphop lesz az alap, mint pl. az én generációmnak. De Magyarországon azért hál'istennek sok az igényes arc akik nem feltétlenül a látvány és körítés (legyen az klipp vagy bármi promóció) miatt flesselnek egy zenére.
Én olyan zenét játszok amilyet én szeretek, és nem azt amit néha elvárnak tőlem, hogy pl "most játssz táncolós reppet"... F@szt! Azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül a hiphop DJ-k között.

hiphop.hu: A Fhészek "Darázsfhészek" c. bemutatkozó albumán producerként is bemutatkoztál a magyar hiphop-közönségnek. Mióta foglalkozol zenék készítésével?

Frequent: Gyakran ott voltam amikor a Saiidék zenét írtak, és így adtam mindig ötleteket, meg hát tetszett az egész téma, és akkor Márk (Saiid) mondta, hogy zenét "KELL" írnom, úgyhogy felírja a zeneíró progit ha lesz egy normális számítógépem. Mire az meglett addigra már AZÁt is megismertem a Wacuum-on keresztül és hát nem is kell mondanom mennyire bejött amit csinál és az a nyers stílus, az igazi rough'n'rugged. Végül úgy alakult, hogy ő mutogatta meg az első lépéseket egy ilyen programmal. Rákattantam és elkezdtem zenéket írni, és egy idő után olyanok sikerültek, hogy elkéregették őket. Így került rá a Fhészek albumra 3 zeném, amelyek közül Bár című track a Wacuum honlapján lévő szavazás alapján a legkedveltebb lett.

hiphop.hu: Milyen albumon hallhatjuk következőre az alapjaidat?

Frequent: AZA albumán lesz kettő, a Steve (Fhészek) szólóján is kettő, és majd lesz egy a következő Akkezdet albumon is amikor majd lesz olyan.

hiphop.hu: Egy ideje már fent van a WacuumAirs oldalán 9 db mixed. Bemutatnád őket egy kicsit? Tervezed, hogy "hivatalos", CD-n kiadott mixtape-et jelentess meg, mint pl. Kasko - The Draft c. kiadványa?

Frequent: Nem tervezem, hogy kiadjam, én csak zenélni akarok magamnak, a barátaimmal és ennyi. A mixeket felteszem a netre, természetesen azért "kiegyengetem", hogy phasza legyen, hogy más is jó minőségben halhassa... Ingyen letölthetőek, mert nem ebből akarok élni, én ezt szeretem, ez a hobbim... Ami a mixeken belül a break-et meg a drumandbass-t illeti... hát imádom.. imádom a jó partykat, az atmoszféráját, főleg akkor ha zenélek ish..

hiphop.hu: Véleményed szerint jelenleg Magyarországon meg lehet-e élni hiphop DJ-zésből? Mivel foglalkozol amikor nem a lemezjátszók mögött vagy?

Frequent: Én úgy vagyok vele, hogy mindig is tanultam mióta az eszemet tudom, és hát végre tavaly nyáron befejeztem ezt a hosszú és nehéz utat. Lediplomáztam egy egyetemen, ami egy angol egyetem tulajdonképpen, csak Magyarországon van egy kirendeltsége. Szóval itt lediplomáztam, és most egy kiállításokkal és rendezvényekkel foglalkozó cégnél dolgozom. Tök jól érzem magam és egyenlőre pont össze tudom hozni a zenéléssel, mert a szabadidőmben van időm muzsikálni. Amúgy engem nem érdekel, hogy meg lehet-e élni belőle (de sz'tem nem), ebben az országban az embernek a talpára kell állnia, hogy az elvárt módon élhessen, szóval nem nagyon lehet ülni a seggeden, hogy majd csak a szádba esik a sült galamb. Lassan elmúlnak az évek aztán észrevesszük, hogy már lassan 3X nél tarunk. Én úgy vagyok vele, hogy jól szeretnék élni, és ezért elengedhetetlen, hogy ne dolgozzak és építsem a kis jövőmet. Idősen nem a könyvtárszobába szeretnék bemenni elvonulni a világ elöl (bár az se rossz), hanem a muzsikáim közé mert nekem az nyújt megnyugvást, illetve arra fantáziálok és abban képzelem el a világomat. De ahhoz hogy ezt majd nyugodtan tehessem tanulnom kell tovább persze a munka terén, és építeni fel az életem.

hiphop.hu: Üzensz végül valakinek valamit?

Frequent: Az egész Wacuum-nak azt, hogy BigUp! és nyomassuk!!! Peace az összes barátomnak, legfőképp Zemen, Saiid, Újonc, Lépő Fam, Szabika (Lejje) "Redves"Pál, Kubai Márk Zótter & Jok, DJ Bal, Cadik, Rockstady...
Haverjaimnak, csajomnak, volt csajaimnak, és az összes valamirevaló zenésznek a világban, és végül de nem utolsósorban mindenkinek, aki a képembe röhög és a hátam mögött pofázik!

ONE...

Szöveg: aMGee
Fotó: Zemen Tamás a.k.a. The Gatekeepa himself, illetve WacuumAirs.com


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: kilencven-kettő   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK