It's Rite!
Betöltés...
Riddler interjú<BR>

-HHH: Fény című szólóalbumod pontosan a mai nap /2006.01.31./ jelent meg. Mit jelent számodra ez a lemez?
-Riddler: Mondhatni, hogy az életem utóbbi 2 évét jelenti ez az album. Aki alaposan végighallgatja „megismerhet”, ezek a dalok szinte teljesen lefedik az érzéseim, a történéseket velem kapcsolatban. Nálam ezekből táplálkozik a szöveg- és zeneírás, ezek a dolgok motiválnak. Minél pontosabban megírni egy érzést, minél részletesebben kifejteni a véleményem a dolgokról, amik bántanak, vagy éppen amiket szeretek és ezeket szinte mindig amolyan „nem evilági” köntösben.

-HHH: A Fény, mint albumcím mennyire bír szimbolikus jelentéssel, mennyire fedi le a lemez tartalmi hátterét szerinted?
-Riddler: Amilyen sokszínű lett az album, annyira sok jelentést hordoz maga a címe is, legalábbis számomra. Részben a pozitív üzenet, amit a fény, a világosság szimbolizál a sötétben, ez talán a legrégebbi ellentét. Szinte egyet jelent a jó és gonosz közti örök harccal, ezzel párhuzamosan azt is vázolja, hogy ez egyfajta szélsőség, valamint természetesen azt is, hogy hívő vagyok, sokat jelent számomra ez a dolog. A borító is ezt próbálja mutatni, véleményem szerint nagyon jól - ezúton is köszönöm Pi3r-nek, aki elkészítette -  hisz én vagyok rajta látható éppen az 1 éves születésnapomon, és sugárzó fény, ami az imént említett szélsőséget, szimbolikus jelentést prezentálja a szemeknek, az album pedig a füleknek. Gyakorlatilag pedig megtalálható az albumon éppúgy érzelmes, indulatos, depresszív vagy éppen kizárólag pozitív gondolatokat tartalmazó dal. Mind a 18 felvétel én vagyok, egy olyan szót se írtam, ami ne fedné a valóságot, persze aktualitását vesztett dalok előfordulnak a lemezen, hiszen viszonylag sok ideig gyűjtöttem a számokat, de ezek épp azért fontosak, mert egy időszakot, egy eseményt írnak le, ami azzá formált, aki most vagyok.

-HHH: Hol készült az album egyébként?
-Riddler: Nagy része Kecskeméten, a Night Child Root stúdióban született. Néhány régebbi dal a Cultus Digital stúdióban került rögzítésre. A legelső dalt körülbelül 2 éve írtam és vettem fel,a  legutolsót pedig kb. 2 hete. A keverésért, hangzásért szintén Kőházy Ferenc a felelős, a borítóért, mint már említettem, Pi3r barátom. Ezúton is nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki valamennyivel is hozzájárult a lemez megszületéséhez, mint azt a borító belsejében is leírom részletesen.

-HHH: A közreműködői lista elég sok nevet vonultat fel, mesélj róla, hogy alakultak ezek a ”ficsöringek”, és pontosan kik is szerepelnek az albumodon?
-Riddler: A lemezen szereplő emberek munkáját elismerem, tetszik amit csinálnak, s jóban vagyok velük, emberileg is értékelem őket maximálisan. Ez a pár dolog a feltétele nálam bármilyen közös dolognak valakivel. A csapatom természetes, hogy szerepel az albumon, ez azt hiszem nem meglepő, tehát TM, Pheta, Altare és Spine kézenfekvő volt, ez alap. Artoscsabival és Phetával készítettem el azt a dalt, amiben teljesen kifejtjük, hogy gondolkodunk az Úrról, a hitünkről. Ez számomra szintén logikus volt, hogy velük csinálom ezt meg, mert tudom, hogy hasonlóan gondolják mint én, ha nem ugyanúgy. Veszprémet képviseli az albumon Yugo,  Pi3r és Emdee barátaim, de mivel Veszprémmel azt hiszem mondhatom, hogy nagyon jó a kapcsolatom, ezért lesz a jövőben sok efféle közös dolog az ottaniakkal. A Wrath nevű csapattól szerepel Mrdkzh és Phoenix, két dalban is. Talán a két legszélsőségesebb témába hívtam meg őket, nem véletlenül. A Night Child-tól a már említett Artoscsaba, Fankadeli, Rich-Zed és Siska Feenoocchi szerepel a lemezen, megjegyezném, hogy a Siskával és Altare-al közös Káin című felvételben Siska egy új oldalát ismerhetitek meg véleményem szerint. A Yugoval is közös dalban szerepel Diaz, aki Rubikkal alkotja jelenleg a Lapzárta nevű formációt. Számomra az egyik legfontosabb dalban - aminek Neked a címe - szerepel Bogár a Consortes nevű csapatból, aki nem mindennapi hangjával segített egésszé tenni ezt a felvételt, ami bár aktualitását vesztette már, de mégis fontos nekem, mert jellemzi azt az időszakomat.

-HHH: Elkészült a Holló c. felvételből egy elég szélsőséges, nem mindennapi videóklipp. Aki látta, tudja, aki nem, annak mesélj róla pár mondatban mire is számíthat!
-Riddler: Mint azt a klipből is látni, az egész Holló szimbólum nálam az 1994-es Holló filmből, illetve a film alapjául szolgáló Holló képregényből indult. Ez rendkívül sokat adott nekem, átsegített sok dolgon, ezért készítettem az azonos című felvételt is, és ebből készült Fankadeli, Kojsz, Szabó Balázs és néhány nagyon jó barátom segítségével a Holló videóklipp. A képi világ úgy gondolom követi a film koncepcióját. Elsősorban az arcomon a festés, sötét, éjszakai felvételek szinte végig, a helyszínek, a temető, az elhagyott ház kertje, mind-mind segített éreztetni a horrorisztikus hangulatot, ez is volt a célom. Amúgy teljesen elégedett vagyok a klippel, szerintem sikerült a dalban lévő szimbólumok vizuális megjelenítése, legalábbis nagyrészt. Ilyen pl. a jelenet, amikor kimászok a „síromból”, utána a temetős részek, vagy a legvégén az események visszapörgetése.

-HHH: Most evezzünk kicsit más vizekre, beszéljünk a csapatotokról a Testament Rec. -ről bővebben. Szerintem lehetnek még páran, akik nem tudják kik is alkotják ezt a csoportosulást, meg mióta is ténykedtek a hazai rap szcénában…
-Riddler:
Hát akkor emberenként vázolnám a dolgokat:
Pheta, akitől nemrég hallgathattátok meg Tág Tér című ingyenesen letölhető EP-jét, mondhatni, hogy régi motoros szövegelésben, ez azt hiszem hallatszik is a szövegein. Egy kerületben laktunk, már régebbről ismertem őt, ismertem az addigi munkásságát, én kezdeményeztem, hogy folytassa velünk, közösen. Egyfolytában szövegeket ír, nagyon aktív, szerintem egyre összeszedettebb és egységesebb amit csinál. Már el is készült néhány vadonatúj dal, aminek a sorsa még kérdéses, mindenképpen valamilyen album formájában hallhattok Phetáról ismét, és azt garantálom, hogy meg fogtok lepődni rajta, peresze pozitív irányban.
Altare, aki megkeresett minket, pontosabban TM-et, és miután találkoztunk vele, jobban megismertük őt, illetve a szövegeit, ő is csatlakozott. A legaktívabb szövegírásban, ezt azt hiszem nyugodtan mondhatom. Neki is egy ingyenes albumát hallhattátok eddig, aminek Gólyakalifa a címe. Egyedi stílusával még sokszor fogtok találkozni, nem is kell rá sokat várni, de ez egyelőre legyen titok.
Spine-t, aki elsőként lett tagja a Testament Rec.-nek, sokszor hallhatjátok közreműködni a csapat más tagjainak a számaiban, de idén végre-valahára el fog készülni az ő első igazi albuma is, ami garantáltan jó lesz, hisz sokat váratott magára, de nem hiába.
TM-et azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek. A Földi Pokol után már készül az új albuma, ami várhatóan idén karácsonykor lát napvilágot, de addig is hallhattok tőle.Pédául épp az én lemezemen, illetve különböző közös Testament dalokban is. Láthatjátok is majd, mert tervbe van véve egy videóklipp is a Földi Pokol albumról, még a nyáron.

-HHH: Mik az egyéb terveitek idénre, illetve mennyire hátráltat az a tény, hogy TM, aki gyakorlatilag szerintem a másik húzóember rajtad kívül a csapatban jelenleg Londonban tartózkodik?
-Riddler: Az idén ki akarjuk adni a Szövetség 2-őt, de ez még nagyon képlékeny, nincs semmi konkrétum. TM kint is írja a szövegeket, és mikor olykor hazalátogat, felveszi azokat, ebben nincs hiba. Természetesen úgy kell tervezni a dolgokat, hogy ez megoldható legyen, ennyiben hátráltat. A csapattal kapcsolatos dolgokat, rendeléseket én intézem, úgymond én koordinálom össze a csapatot, így ezzel nincs gond. Fellépéseken persze jobb lenne, ha mind az ötünk ott lenne, de azt hiszem, aki eddig ott volt az utóbbi néhány fellépésünkön, amin négyen voltunk, az sem csalódott. Megteszünk mindent négyen is, azt hiszem az utóbbi néhány hónap, és az elkövetkezendő kiadványok, fellépések csakis minket fognak igazolni, nem lesz semmi probléma, mint ahogy eddig sem volt.

-HHH: Végezetül, hol tudnak a lemezedhez hozzájutni az érdeklődők?
-Riddler: Az info@testamentrec.hu email címen lehet megrendelni 1500 huf és a postaköltség ellenében. A www.salatamagazin.com címen az áruház menüpont alatt megtalálható minden eddigi Testament lemez, termék, illetve a letöltések közt is gyakran előfordulunk. Valamint minden információt velünk kapcsolatban megtalálhattok az oldalon. A www.testamentrec.hu sitera is érdemes ellátogatnia annak, akit érdekel a csapat, és a velünk kapcsolatos dolgok. A tárhelyért köszönet a t-hosting.hu csapatnak, az interjúért meg a www.hiphop.hu-nak.


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hetven-hat   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK