It's Rite!
Betöltés...
<P>Exkluzív Dj Yoda interjú!</P>

Szombaton fellépése előtt néhány perccel csíptem el DJ Yodát egy gyors kérdezz-felelek erejéig. Igen meghitt környezetben, két mosogató mellett sikerült diktafonvégre kapnom a vicces angolt. Íme az eredmény:

HipHop.hu: Kezdjük az elején. Gondolom nagyon unod már ezt a kérdést, de biztos sok magyar rajongód van, aki kíváncsi, miért Yoda?
DJ Yoda:
Hát igen, nem ez a kedvenc kérdésem... Igazából nem én választottam ezt a nevet, mások kezdtek el így hívni. Egy Yoda figura állt a lemezjátszóim mellett, és innen ragadt rám a név. Az igazi nevem Duncan J. Beiny, úgyhogy igazából lehetnék DJ Beiny is, ami sokkal jobban tetszene, de most már túl késő, már DJ Yoda vagyok.

HipHop.hu: A legtöbb magyar rajongód a How To Cut and Paste mixalbumok révén ismer. De ha jól tudom már ezelőtt is rengeteg mixtapet készítettél.
DJ Yoda: Igen, mire a Cut and Paste-eket megjelentettem már rengeteg mixet készítettem. Mixtapek készítésével indult pályafutásom. Elkezdtem 5 mixtape-el, majd 10, 100, 1000, 2000, 5000 példány kelt el. És ezen a ponton az Antidote kiadó megkeresett, hogy készítsek nekik mixet és ők hivatalosan is kiadnák, hiszen az addigi mixeim illegálisan jelentek meg.

HipHop.hu: Hogyan kezdted? A szokásos történet, szétzúztad a szüleid lemezjátszóját?
DJ Yoda: Ja nyugodtan mondhatjuk. Tinédzserként megtetszett ez a dolog, lenyúltam az ősök cuccát, azon próbálkoztam, aztán összeszedtem egy kis pénzt, megvettem a saját lemezjátszóimat, és azokon gyakoroltam. Házibulikon játszottam a haverjaimnak, majd amikor elmentem egyetemre ott játszottam. Aztán egyetem után megalapítottunk egy klubestet Londonban, ami egy idő után nagyon népszerű lett, és ekkor kezdődött minden. De magát a DJ-zést olyan 12 éve kezdtem.

HipHop.hu: Emlékszel még az első estére, amikor közönség előtt pörgetted a lemezeket?
DJ Yoda: Ó, persze. Egy vacak kis sötét lyuk volt Észak-Londonban, egy lerobbant kis kávézó/ klub, de kezdetnek tökéletesen megfelelt. Gondolhatod, hogy bejött nekem a dolog, hiszen azóta meg sem álltam!

HipHop.hu: Térjünk egy kicsit vissza az Antidote-hoz. Lehet, hogy tévedek, de ha jól tudom, több közöd van az egészhez, mint csak egy szerződtetett előadó, résztulajdonos is vagy valami ilyesmi.
DJ Yoda:  Igen, igen, nem csak egyike vagyok a zenészeknek, de aktívan részt veszek a kiadó munkájában. Én szerződtettem az összes művészt, akik mixeket készítenek, meg azokat is, akiknek az albumait kiadjuk. De nem én vagyok a tulajdonos. Valaki más a tényleges tulajdonos.

HipHop.hu: Mondhatjuk, hogy te vagy a kreatív igazgató…
DJ Yoda: Ja, ez jól hangzik. Én választom ki a művészeket, döntöm el kit szerződtetünk le, én irányítom az egyes projekteket, részt veszek az albumok elkészítésében, beleszólásom van mi kerül fel egyes albumokra és mi nem. De semmi közöm a financiális háttérhez, azt valaki más intézi.

HipHop.hu: Szóval próbálsz kimaradni az anyagi részből?
DJ Yoda: Egy kicsit azért benne vagyok, azért nem maradok ki belőle teljesen, de ez a fele nem igazán érdekel.

HipHop.hu: Tehát te döntöd el mi történik a zenei fronton. Gondolom nem véletlen akkor, hogy valamilyen szinten igen hasonló előadók tartoznak a kiadóhoz. Van valami mögöttes cél?
DJ Yoda: Ami engem illet, a cél, hogy az emberek figyelmét felhívjam azokra a DJ-kre, akiket szeretek. Különösen, mivel írok pár DJ magazinnak, rengeteg underground zenét küldenek nekem. Sokszor van, hogy arra gondolok, „hú, ez veszett jó, meg kéne mutatni másoknak is”. Sokan vannak, akik nagyon jó zenét készítenek, de kevésbe ismertek. És a cél, hogy ezeket a zenéket megosszam másokkal is.

HipHop.hu: Ugyebár, mint az egyik legtréfásabb DJ vagy ismert. Bár a hip-hop az alap, hajlamos vagy mindenféle vicces dolgot beszúrni a mixeidbe.
DJ Yoda:  Igen ez nagyon fontos. Az igazi hip-hop, a kezdetek a jó kedvről szólt. Az emberek táncoltak, jól érezték magukat, ez volt a cél. Amikor a hip-hop elkezdődött a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején New Yorkban, olyan DJ-k, mint Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa meg a többiek, mindenféle zenét játszottak. Countryt, gyerekdalokat, TV sorozatok zenéit, reklámokat is játszottak, és a lényeg a jó kedv, a móka, a kacagás volt. Aztán valahol út közben az emberek ezt elfelejtették, mindenki nagyon komoly lett, vágod, a gengszterek, gettó így, gettó úgy, de az igazi hip-hop a jó kedvről szól! Ezért olyan fontos a mókázás nekem is.

HipHop.hu: De azért meghallgatod a másik oldalt is?
DJ Yoda: Persze. Ez így egészséges. Kell, hogy valaki gangsta rappet csináljon, kell, hogy valaki táncos hip-hopot készítsen, kellenek a komolyabb, felelősség teljes szövegek, meg az értelmetlen hülyéskedés. Ezek mind megférnek egymás mellett. Érted reggae hip-hop, minden. Mindenkinek van hely, csak legyen valami fajta egyensúly. Igazából imádom a gangsta rappet, készítettem egy egész mixtapet, csupa gangsta rap számmal, olyanok, mint Compton’s Most Wanted, MC Eiht, meg hasonlók. Mindegyiket szeretem. De ugyanakkor én nem a gettóban nőttem fel, úgyhogy azért nem tudok teljesen azonosulni, ez igazából nem én vagyok. Ismerek embereket, akik gettóban nőttek fel, de ez nem én vagyok. Én egy zsidó srác vagyok, aki egy kis elővárosi porfészekben nőttem fel (nevet).

HipHop.hu: Kérdezni is akartam, milyen érzéseket vált ez ki belőled?
DJ Yoda: Sokszor én is nevetek ezen a dolgon. Bár ha jobban megnézed sok zsidó MC meg DJ van, ott vagyunk mindenhol! De komolyabban, a hip-hop, ha belegondolsz alapvetően a kissebségek műfaja, a feketék, karibiak, Puerto Rico, így a zsidók sem lógnak ki a sorból.

HipHop.hu: Ha megnézzük, az angol hip-hop talán soha nem volt annyira népszerű, mint manapság.
DJ Yoda: Angliában nagyon egészséges a szcéna. Nagyon sok MC, DJ van. Mindent megtalálsz a mocskos, lepukkant gettó hip-hoptól kezdve a furcsa, kissé elszállt hip-hopig szinte mindent. A grimme-tól az absztraktig minden van. Ott van Dizzee Rascal, Sway, Lady Sovereign, ugyanakkor Roots Manuva és a többiek. És bízom benne, hogy tovább fejlődik.

HipHop.hu: Azt mondják az Egyesült Királyságban minden előadónak az az álma, hogy Amerikába betörjön. Ha csak a hip-hopnál maradunk ott van Lady Sovereign, aki most írt alá a Def Jam-hez.
DJ Yoda: Nekem nincsenek ilyen tudatos terveim. Ha jönnek ajánlatok, természetesen nem utasítom vissza, decemberben például DJ-ztem New Yorkban, felléptem már Las Vegasban és Miamiban is, de nincsenek kifejezett terveim, hogy hú, na itt DJ-znem kell egyszer és ugyanez a helyzet Amerikával is. Csak csinálom, ami jön, nem próbálok direkte ide meg oda bejutni, eljutni

HipHop.hu: Tudva, hogy mixtape DJ-ként kezdted, manapság azonban már sokkal ismertebb vagy, mint party DJ, van valamilyen sorrend számodra?
DJ Yoda:  Nem igazán. Ami most talán a legfontosabb, hogy producerkedem is. Éppen első önálló albumomon dolgozom, ami nemsokára megjelenik az Antidote-nál. Ez teljesen más lesz, hiszen én készítem az alapokat, meg minden. És ilyet még nem csináltam, úgyhogy most ez a legizgalmasabb dolog számomra.

HipHop.hu: És kik lesznek az albumon?
DJ Yoda: Ó, rengeteg ember. Lesz rajta vagy harminc track, és mind más-más rapperrel. Sok angol MC, sok amerikai, lesznek rajta énekesek, hangszeres zenészek, nagyon sokan. Remélem nagyon jó album lesz és mások is akkora örömet lelnek benne, mint én.

HipHop.hu: Ebben biztos vagyok. És még mindig turkálsz lemezeket?
DJ Yoda: Persze mindig. Bár most már egy kicsit másképp, hiszen rengeteg zenét küldenek nekem, meg ott van az Internet is. Itt Magyarországon is fogok lemezeket turkálni. Remélhetőleg játszani is fogom őket, illetve alapokat is készítek magyar cuccokból.

HipHop.hu: Oké, mint utolsó kérdésként, hiszen vár a közönség, mesélnél valami érdekes sztorit, ami valamelyik fellépésen történt?
DJ Yoda: Ó, annyi helyen jártam, sok érdekes dolog történt már velem. De talán a legfrissebb: nemrég Kínában jártam, ott léptem fel, és nagyon hátborzongató volt. Mivel csak MTV van, csak 50 Centet, meg Ushert ismerik, ezért aztán 50 Centet, meg Ushert vártak tőlem. Én meg e helyett játszottam nekik westernt, meg countryt, ők meg ott álltak, csak bámultak teljesen megdöbbenve és zavarodottan...

HipHop.hu: Hát ez biztos nagyon vicces lehetett. Köszönöm, hogy időt szakítottál ránk.
DJ Yoda: Igazán nincs mit, de most már mennem kell DJ-zni!

Jurij Ganjov
(fotók: Tschöppy)


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hetven-nyolc   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK