It's Rite!
Betöltés...
mistaNoz interjú

hiphop.hu: Amit első kérdésnek szántam, azt gondolom már sokan megkérdezték Tőled, hogyan jött ez a Beatbox dolog az életedbe?
mistaNoz: Furcsa módon először a nem annyira közkedvelt Vanilla Ice-tól hallottam ilyet. Megvolt az első albuma - a címére már sajnos nem emlékszem- amin volt egy bónusz trekk, és ennél hallottam először, hogy szájjal csinálja a srác az ütemet. Aztán jöttek a Fat Boys kazik, amiken már sokkal nagyobb szerepet kapott a beat-box, de a klipekben is gyakrabban lehetett látni, valamint ott volt még az Ápolandó ápolók című film is, mint tananyag. Mi ezt szájzenének neveztük el magunkban, és nagy lelkesedéssel nyomtuk a gimiben osztálytársaimmal. Idővel egyre több forrásunk volt, pl. a Run DMC klipek, vagy a Yo! MTV Raps adásai. Ezek alapján próbálgattunk utánozni, de hát nagyon alap módon. Teltek az évek, eljött a katonaság, ahol ugyanúgy nyomtam a beateket, és egyszer az egyik haverom hozott egy T La Rock albumot, amin már két sávon nyomták a Beatbox-ot. Nem hittük el, hogy azt egy ember csinálja. Ezen felbuzdúlva ketten próbálgattuk, hogy megy, de persze egyedül is próbálkoztam. Nem ment rosszul, de a katonaság után kicsit alábbhagyott a lelkesedés, családot alapítottam, elkezdtem a nagybetűs életet. Ennek okán egy elég nagy szünet következett, egészen 2002-ig, amikor eljutott hozzám Rahzel kétezerben megjelent albuma, ami egy újabb lökést adott ennek a dolognak. Elkezdtem keresni a neten a stílusról mindent, ami fellelhető, és azóta is tart ez az "őrület".

hiphop.hu: Tehát akkor mondhatjuk azt, hogy az elmúlt három évben indult be ténylegesen a te beatbox "karriered"?
mistaNoz: Igen. Nagyon elhatároztam, hogy itt valamit kell csinálni. Láttam, hogy külföldön mekkora kultúrája van ennek az egésznek, folyamatos rendezvények, stúdiófelvételek, sőt albumok jelentek meg kint. Ezzel szemben itthon nem nagyon volt akkor még semmi. A köztudatban egyedül Rizkay volt talán aki beatbox-olt és Q-cee, vagy Busa. Más nem nagyon. Revolution is később jelent meg, őt egyébként az ominózus Balázs show felvételén ismertem meg, ott hallottam először a műsorát. Az is nagy probléma itthon, hogy a média nem igazán figyel erre a szegmensére a hiphopnak (sem - Tsch). Próbálkoztam anno szinte az összes televíziós csatornánál, nem nagy sikerrel. Ha nem látnak mögötte bizniszt, akkor nem érdekel senkit. Ennek ellenére egyre nagyobb tábora van már a beatbox-nak, mind azok körében, akik művelik és mind azok körében, akik hallgatják és elismerik, mint a hiphop ötödik elemét.

hiphop.hu: Akkor nagyjából ekörülre datálható a Hungarian Beatbox Pioneers?
mistaNoz: Igen, mondhatjuk így is. Sajnos még a mai napig nem valósult ez meg azon a szinten, amit ki szeretnék hozni belőle, de ez még nem lefutott meccs, foglalkozom a dologgal, előbb-utóbb lesz itt valami.

hiphop.hu: Ez a nagy érdeklődés amit említettél, azért köszönhető az tavaly tavasszal megrendezett első beatbox bajnokságnak is, nem?
mistaNoz:
Az az érdekes ezzel kapcsolatban, hogy jóformán csak nálatok, a hiphop.hu-n hirdettük meg, a szórólapok pedig emlékeim szerint csak Miskolcon és Budapesten lettek terjesztve (még Pécsre se jutott el egy darab se). Ehhez képest hatalmas tömeg jött el megnézni a versenyt, ami nagyon jó hangulatban telt el, teljesen meg is lepődtem.

hiphop.hu: Hogy lett ez a verseny? Azért elég nagy rizikó volt anno belevágni egy ilyen, teljesen szűz területébe a magyar hiphop buliknak, nem?
mistaNoz: Az a furcsa, hogy ez egy házi versenynek indult. Én annak idején sokmindenkinek elküldtem az ötletet, többek között a hiphop.hu-nak és az Animal Cannibals-nak is, hogy kellene egy ilyen versenyt csinálni. Végül senki sem vállalta be, majd egyszer csak Miskolcról megkerestek a Steel City-s srácok, hogy ők szeretnének egy beatbox versenyt csinálni, meghívott indulókkal. Györemix! ajánlott engem, mint kontaktot ezen a vonalon. Mondtam, hogy a megkeresésük megtisztelő, örülnék, ha segíthetnék. Szívesen vették, mert ahogy fogalmaztak, azt sem tudták, hogy fogjanak hozzá a beatbox részéhez a dolognak. Ezután indult a demók begyűjtése, a nemzetközi szabályzat felhasználása a verseny szabályainak megalkotásához, satöbbi. Kapcsolatba léptem Bee Low-al, aki sokat segített abban, hogy a miskolci esemény a világbajnokság kvalifikációs versenyévé nőtte ki magát. Bee Low más szerepet is vállalt a buliban, hiszen elvállalta a zsűri elnökének szerepét, ami nagy megtiszteltetés volt számomra. Innentől kezdve már csak a szervezésen és a közönségen múlt a dolog sikere, ami, úgy hiszem nem hagyott kivánnivalót maga után.

hiphop.hu: Revolution már korábban elmondta, hogy milyen volt szerinte a világbajnokság, ahova a hazai verseny megnyerése révén jutott ki. Te is ott voltál Lipcsében, neked hogy tetszett a rendezvény?
mistaNoz: Szerintem ez egy hatalmas mérföldkő volt az egész kultúra életében, köszönhetően Bee Low-nak. Beszéltem vele tegnap, már szervezi a következőt, az idei világbajnokságot. Viszont ahhoz képest, hogy mekkora esemény volt (nem csak beatbox, hanem turntablism és break verseny is folyt egyszerre a helyszínen), nagyon kevesen voltak a nézők, valamiért nem tartott akkora érdeklődésre számot, mint azt elképzelnénk. De a következő minden bizonnyal nagyobb lesz. Én csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a dologról, amilyen hangtechnika volt, amilyen színpad, amilyen technikai adottságok, az nagyszerű volt. Viszont amit Revolution is említett, hogy nem volt egyszerűen díjazás, azt nagyon nagy melléfogásnak tartom. Jóformán semmi nem volt. Megkapta az oklevelet vagy mit az első és második helyezett, és ennyi. Ezért utaztak x ezer kilométert, hogy jóformán semmi emlékük ne legyen az eseményről, arról hogy milyen eredményt értek el. Ezt leszámítva nagyon jó benyomásom volt az egész rendezvényről, remélem hogy egyszer Magyarországon is lesz egy ilyen kaliberű buli.

hiphop.hu: Említetted Bee Low-t, mint nemzetközi kapcsolatot. Rajta kívül a magyar beatbox-nak van bármi nemzetközi kapcsolata? Hiszen ez a harmadik helyezés, amit Revolution elért, elég jó ajánlólevél lehet.
mistaNoz: Igen, vannak. Kid Lucky Amerikából, vele tartom a kapcsolatot folyamatosan, valamint TyTe Angliából, aki a humanbeatbox.com üzemeltetője, ami az egyik legerősebb, ezzel a témával foglalkozó honlap a weben. Főleg ezeken a vonalakon mozog a dolog, Amerika, Németország, Nagy Britannia.

hiphop.hu: Maradva egy kicsit ezen a nemzetközi vonalon, a magyarországi beatbox helyzetét figyelve hogy látod, hol vagyunk a nemzetközi élvonalhoz képest? Nem csak Rizkay-re és Revolutionra gondolok itt, hanem az egész magyar beatbox közösségre nagy általánosságban.
mistaNoz: Rizkay és Revolution nagyon erősek, ők megállják a helyüket világszinvonalon is, ez nem is vita. Igaz ehhez az is hozzátartozik, hogy az amerikai bajnok nem tudom milyen szisztéma alapján került ki a világbajnokságra, mert jóindulattal sem lehetett egy nagyon jó ütemgyárosnak nevezni. Láttam egy New York-i versenyről készült videót, ahol olyan emberek voltak a színpadon, akik ezt az Each gyereket a hónuk alatt vitték volna el haza, annyival voltak jobbak. Vele nyomta Revolution párbajban, és olyan szinten "lealázta", hogy Each szó szerint meghajolt a tudása előtt. De nem csak ők vannak természetesen, vannak feltörekvő tehetségek, itt például Beathead-et tudnám említeni, vagy Pottert, aki után Bee Low is érdeklődött nemrégiben, hogy mi van vele. Tehát van utánpótlás, de azért még néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy itt minőségbeli ugrásról beszélhessünk, hiszen most kezdenek sokan bele, most ízlelgetik az ütemeket. Nagyon sokan keresnek meg, hogy hol lehet audiókat, videókat letölteni, hogyan lehet ezt megtanulni, satöbbi. Nagyon jó érzés látni azt, hogy növekszik a hiphop-on belül ez a kis szcéna. Lesz itt még jó beatbox közösség, én azt mondom.

hiphop.hu: Igen nagy siker volt ugye az első verseny, és már szerveződik a második is. Hol lesz az, mit lehet tudni róla?
mistaNoz: Valóban, már dolgozom rajta. Itt lesz Pécs városában, a tavasz folyamán. A demókat már várjuk, a cím és a határidő megtalálható a
hiphop.hu-n is, tehát ezt most nem mondanám el megint. Dátumot illetve helyszínt még nem mondanék, amíg nem biztos, de amint kiderül, ti értesültök róla legelőször. Nagy buli lesz, biztosíthatok mindenkit.

Tschöppy

fotók: www.bbbmag.com


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hetven-nyolc   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK