It's Rite!
Betöltés...
Exkluzív Busy Bee interjú!

Busy Bee-vel a buli előtti napon ültünk le egy rövid eszmecserére. Bár csak szűk húsz percig beszélgettünk, így is nagyon sok mindenről szó esett, a hősidőktől egészen a hip-hop mai helyzetéig, jó nagy szeletet rám zúdítva abból, amit rossz nyelvek csak MC egoként emlegetnek. Az biztos, hogy Busy Bee sem jön zavarba, ha saját nagyságáról van szó, és akkor sem, ha hirtelenjében el kell helyeznie magát a hip-hop immár egész földünket lefedő térképén. Természetesen nem hagyta ki az alkalmat egy kis (ön)promócióra sem, megmutatva, hogy nem csak akkor figyelt a hip-hop akadémián, amikor a mikrofon-kezelési technikákat tárgyalták, de a „Bevezetés a hip-hop vállalkozásba” kollokviumot is kitűnő jeggyel teljesítette.

hiphop.hu: Hello Busy Bee! Légy üdvözölve Magyarországon!
Busy Bee: Köszönöm!

hiphop.hu: Ha jól tudom csak pár órája érkeztél. Gondolom, még nem láttál sokat. De azért hagy kérdezzem meg, hogy tetszett, amit eddig láttál?
Busy Bee: Király, bár tény, hogy csak most érkeztem, pár órája jött meg a gép Philadelphiából, de nagyon tetszik, amit eddig láttam. Mindenképpen hip-hop. Graffiti mindenhol, de igazán majd holnap tudom megmondani, tényleg van-e itt igazi hip-hop, meglátjuk, hogy készen álltok-e egy nagy bulira a Chief Rocka-val!

hiphop.hu: Mint ezt legtöbben tudjuk, egy igazi Old School legendával állunk szemben, talán induljunk el a kezdetektől. Hol születtél?
Busy Bee: A Bronxban születtem, ott is nőttem fel. Jómagam 1977-ben kezdtem a hip-hopot, úgyhogy nyugodtan mondhatom, hogy régóta űzöm az ipart. Bejártam az egész világot, ahogy látod, bár Bronxban születtem, most éppen itt vagyok Magyarországon. A hip-hop megáldott a tehetséggel, járom körbe a világot, hogy mindenhol halljanak, Wild Style film, meg minden ilyesmi, csak élem az életem, és örülök, hogy itt lehetek.

hiphop.hu: Sokszor jártál Európában. Mi a véleményed az Európai közönségről?
Busy Bee: Szeretet, mindenhol szeretet. Szeretik és ismerik a hip-hop-ot, én is sokra értékelem a hip-hop hangját, úgy hogy nagy szeretet.

hiphop.hu: Szóval ’77-ben kezdted. Amennyire én tudom DJ Baron, Breakout voltak az elsők, akikkel felléptél. (Baron és Breakout később az L Brothers alapító tagjai voltak, meghatározó alakjai a korai hip-hop szcénának - JG).
Busy Bee: Nos igazából Baron azt hiszem a harmadik DJ-m volt, előtte együtt toltam Disco King Marioval és Afrika Islammal. Aztán kerültem össze Baronnal, majd jött Theodore (GrandWizard Theodore, a scratch feltalálója - JG) és AJ (DJ AJ egy másik meghatározó alakja a korai szcénának - JG). Amint láthatod lefutottam a magam köreit (nevet), de ez azért volt, mert már akkor is elfoglalt voltam, mindenhol megfordultam.

hiphop.hu: Valóban nem unatkoztál. Innen kaptad a nevedet is?
Busy Bee: Ó, a nevem egy MC-től kaptam, Master Rob-tól. Ő Theodore-ral nyomta, tudod, Kevie Kev, Theodore és Master Rob. Én is azon a környéken nőttem fel, ugyanahhoz a közösséghez tartoztam. De közben feljárogattam a Bronx River-i környékre, ekkor kérdezte Mean Jean, hogy nem akarom-e velük nyomni. Ekkor még a csapat Theodore and the 3 MCs volt, Kevie Kev, Mean Jean és Robbie Rob. Rob mondta, hogy „ó, basszus Bee te állandóan olyan elfoglalt vagy, soha nem találunk” (you are always so busy, Bee - JG), én meg mondtam, „ja ember, akár lehetnék Busy Bee Starski is”. Az első nevem Starski volt. Kibetűztem, vágod, (rappeli) „I’m the B-U-S-Y, the B-E-E” és tetszett, úgy hogy mondtam, mostantól Busy Bee vagyok.

hiphop.hu: Szóval majdnem ott voltál a kezdet kezdetén. Gondoltad volna, hogy valaha ilyen messzire jutsz?
Busy Bee: Á, dehogyis! El se tudtam képzelni.

hiphop.hu: Milyen volt az egész a kezdetekkor? Mesélnél egy kicsit, hogy nézett ki a Bronx akkoriban?
Busy Bee: Egyszerűen jól éreztük magunkat. Valaki, vagy Flash vagy Jean kijöttek a parkba, felállították a hangfalaikat, a lemezjátszókat, vágod ott volt a mikrofon, és igazából az nyomhatta, aki akarta. De a helyzet az volt, hogy általában három-négy ember, aki szövegelt, sohase egy. Én voltam az egyetlen, aki kimert állni egyedül, aki egyedül megmutatta a közönségnek, mit tud. A többiek mind beszariak voltak. Innen jön az egész. Ha hiszed, ha nem, én voltam az első szóló MC valaha. Mindenki más csapatban nyomta, ketten-hárman együtt, de sohasem egyedül!

hiphop.hu: Míg mindenki csapatokban nyomta, te valahogy szabadúszó maradtál. Ez minek volt köszönhető?
Busy Bee: Ahogy mondtam, mindig is kívülálló maradtam. Bárhova mentem már kész csapatokba botlottam, vagy már kész csapatokba hívtak. Általában jól ment a dolog két, három esetleg négy hétig. De aztán jöttek a kis nézeteltérések, viták, én meg, mint az új ember nem akartam az útjába állni senkinek, úgyhogy mindig mondtam, „á, ne aggódjatok, majd én lépek, én úgy is jobban szeretem egyedül”.

hiphop.hu: Tudnál még valamit mesélni a korai bulikról. Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk, akik igazán kíváncsiak hogyan is kezdődött ez az egész.
Busy Bee: Ó, ember azok voltak ám a bulik! Vágod, Busy Bee a házban, megvan az atmoszféra, mindenki jól néz ki, füstös a hely, minden srác és csaj ragadjon meg valakit, lá-di-dá-di, rázd a segged, nyomom mindenkinek, és vágod, lassan mindenki kezd jókedvű lenni, mindenki mosolyog, egyszer csak a csávóknak feláll, a csajok rázzák a csöcsüket (meséli nevetve), érted, ha én elkezdem nyomni, akkor aztán nincs megállás!

hiphop.hu: Hm, ez elég jól hangzik. Mi történik ez után?
Busy Bee: Haha, gondolom, ezt nem kell kifejtenem!

hiphop.hu: Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a legtöbben a Wild Style című filmből ismernek igazán.
Busy Bee: Ja, ja, amint látod én partizós arc vagyok, szeretem a mókázást, jól érezni magam a bulikon. Még ha a te bulidra is megyek, azért megyek, hogy jót bulizzak. Nem azért megyek, hogy embereket kiátkozzak, lefikázzak, ilyesmik, még a battle-ök, azok se igazán erről szóltak. Annyi volt, hogy nyomtuk az ütemekre, mindenki csinál, amit akar. Ez az, amiről Busy Bee szól, jól érezzük magunkat, nevetünk egy jót, bulizzunk együtt. Különösen velem. Béke, szeretet, egység és móka. Ez a hip-hop mottóm.

hiphop.hu: És a Wild Style?
Busy Bee: Na látod ez egy durva sztori. Én, és AJ felléptünk egy buliban, a Battle of the DJs-en, azt hiszem Brooklynban volt. Vágod, egész New York, Queens, a Bronx, Manhattan, Brooklyn. Én, és AJ Bronxot képviseltük. Leérünk, dugig telve a hely, szép kis közönség, minden. De az összes fellépő, előadó csak előadott, értsd nem csinált semmi mást, csak zenét játszott, és állt a színpadon... Szól a zene, mindenki körös-körül álldogál. Na én nem szeretem az ilyet! Ez nem az én cuccom! Megragadtam a mikit, belekiabáltam, „felejtsétek el ezt a szart! Itt az idő, Busy Bee a házban, másszatok elő, rázzátok a seggeteket, itt az ideje, hogy bulizzunk!”, vágod, belekezdek: „Hey AJ, Let’s rock this muthafu...One for the trebble, two for the bass, come on ya’ll, let’s....” és vágod, mindenki ott áll, „ja, bazzeg, igaza van, gyerünk, party time!”. Amikor befejezem, megjelenik Carlie Ahearn (a Wild Style rendezője - JG). Majdnem összeszartam magam félelmemben, érted a csávó fehér. Ugyebár ekkoriban nem voltak még fehérek sehol se. Jön a csávó, izzad, mint a szar, zaklatott meg minden: „hé, nem láttad Busy Bee-t?”. Én meg ott állok, meg se szólalok, próbálok lelépni. Ő meg csak rájön, hogy én vagyok az, utánam ered, végül elkap: „hé, filmet akarok készíteni veled!” Én meg „ó, bazzeg, mért nem ezzel kezdted? Hé, nézzétek itt a haverom, a filmem rendezője, mindenki figyeljen!”. Aztán összeraktuk a filmet és elkészítettük.

hiphop.hu: Ha jól tudom, a nyolcvanas években volt néhány maxid, meg albumod, ami megjelent.
Busy Bee: Ja van egy albumom, ami most jelent meg a Nervous Recordnál. A címe Rock With Me, aztán lesz egy válogatásom, az két hét múlva jön ki, aztán lesz egy dvd-m, egy doksi film rólam. Van egy csomó felvételem még a korai nyolcvanas évekből, élő felvételek bulikról, meg lesznek rajta interjúk Kool Herc-kel, Afrika Bambaataaval, meg az én történetem. Ez nemsokára jön ki. Dolgozom, utazok, sokat fellépek, elfoglalt vagyok!

hiphop.hu: Téged nem annyira Battle MC-ként ismernek, mint party MC-ként, de azért részt vettél néhány csatában az évek során.
Busy Bee: Ah, soha nem veszítettem egyszer se! Mindegyiket megnyertem, mert én vagyok a király! Még mindig nyomom! Mert én vagyok maga a mikrofon! És nincs senki más! Én vagyok a legnagyobb! Kiütök minden csövest!

hiphop.hu: Természetesen nem nagyon ismerjük ezeket a párbajokat itt Magyarországon, de van egy, ami a hip-hop egyik meghatározó pontja. A Kool Moe Dee battle az, amiről beszélek...(hip-hop történészek szerint Busy Bee elvesztette a küzdelmet - JG).
Busy Bee: Nincs sehol, vagy igen? Kiütöttem. Mikor hallottál utoljára Kool Moe Dee-ről? (2 másodperc szünet) Látod, kiütöttem a csávót. Szóval Chief Rocka Busy Bee az egyöntetű győztes, én még mindig létezem, nyomom a közönségnek, most éppen itt Magyarországon, úgyhogy erről ennyit! (Csak annyit, Kool Moe Dee is aktív napjainkig, és a fellépéseken kívül tavaly jelent meg egy könyve The 50 Greatest MCs címmel. Meglepő módon nem Busy Bee az első... - JG)

hiphop.hu: Rendben, erről ennyit. Gondoltad, hogy a hip-hop így elterjed az egész világon?
Busy Bee: Nem soha. És tudom, hogy Bambaataa se gondolta, Grandmaster Flash se gondolta, Kool Herc se gondolta. Mert hát egyre nagyobb és még mi is itt vagyunk. Érted én a hip-hopból élek immár oly régóta, úgy értem a hip-hop nagyon jó volt hozzám, mindig is ezzel foglalkoztam.

hiphop.hu: Volt valaha valami normális munkád, úgy értem egy rendes hétköznapi munkahely?
Busy Bee: Nem soha. Soha nem nyomtam meg senki óráját műszakkezdetkor. ’77 óta csak ezt csinálom. És ahogy mondtam a hip-hop nagyon jó volt hozzám. Van egy zsír kéglim, nagy TV minden szobában, mindenből a legújabb ott figyel. A hip-hop megáldott. És itt megköszönöm a hip-hopnak, vagyis igazából magamnak kéne köszönöm.

hiphop.hu: A hip-hop nagyon sokat változott az évek során.
Busy Bee: Csak kereskedelmi lett. Úgy értem azok, akik hittek az egészben az elején jól meggazdagodtak, emberek kis pénztárcával befektettek, és most jó vastagok. Csak úgy, mint én.

hiphop.hu: Az igazi amerikai kapitalistát hallhattuk.
Busy Bee: Figyelj. Tudod ki Donald Trump? (Donald Trump New York egyik legnagyobb ingatlanban utazó üzletembere - JG) Donald Trump tíz évvel ezelőtt le se szart. De ma ő jön hozzám, mert tudja, hogy én vagyok a hip-hop. Érted? Tudja, hogy ez jó pénz, ha mellettem mutatkozik, az jót tesz neki, ő csak nyerhet velem!

hiphop.hu: Értem, de amit mondani akartam, hogy az egész teljesen másról szólt...
Busy Bee: Igen, igen, tudod mi volt? Gettó legendák voltunk, gettó hősök. Érted megvolt a pénzünk, megvettük, amit akartunk. Volt pénzünk, és azt csináltuk, amit csak akartunk, falakat döntöttünk le, de ugyanakkor jól éreztük magunkat. Mindegyik kultúrában van egy kis erőszak, de az egész nem volt annyira hektikus, mint most, és a miénk nem volt annyira durva, mint más kultúrák. Azért a hip-hop nagyon jó dolog ma is. Elterjedt az egész világon, és nagyon sokan ebből fizetik a számláikat.

hiphop.hu: Ok, amire én gondolok az a hip-hop (lemez)ipar, az az imázs, amit sugároz, az erőszak, drogok a sok negatívum.
Busy Bee: Nekem nincs szükségem a hip-hop iparra. A hip-hop egy ipar, amit űzök, és egy kultúra, amiben élek. Nincs szükségem egy lemezkiadóra, hogy megtanítsa, hogy megmondja hogyan legyek hip-hop. Én vagyok a hip-hop. Érted te nem mondhatod nekem, hogy te hip-hop vagy és ezt így kell csinálnom. Érted. Ha akarsz, fizethetsz nekem, és én megtanítom neked mi a hip-hop és hogyan legyél hip-hop, de hogy nekem kelljen fizetnem? Az én munkámért? A hip-hop underground, az a fajta hip-hop amit értékelnek és én is értékelek, az underground, és ezért vagyok most itt.

hiphop.hu: Szóval azt mondod, hogy direkt maradsz ki belőle.
Busy Bee: Így van. Direkt maradok ki a rabszolgaságból. Mert rabszolgaságról van szó. Érted, nem azért vagyok itt, mert egy nagyvállalat azt mondta, ide kell jönnöm. Azért vagyok itt, mert ide akartam jönni. Mert ti megkértetek, hogy jöjjek és lépjek fel.

hiphop.hu: Gondolod, hogy valaha a hip-hop lesz még olyan, mint a kezdetekkor volt?
Busy Bee: Természetesen. Sőt, a hip-hop mindig is olyan marad amilyen. A rap ipar az, ami változni fog, talán egyszer el is tűnik. Ha megnézed, gyakorlatilag minden öt évben változik. De a hip-hop örök.

hiphop.hu: És hogy viszonyulsz ahhoz, ahogy az egész kultúrát kiárusítják?
Busy Bee: Nos az emberek pénzt csinálnak, nem? A rapperek csakúgy megélnek belőle, mint ahogy én megélek a hip-hopból, segít a közösségnek, segíti azokat a vállalatokat, akik ebbe fektetnek. Érted nekünk is megvannak a saját dolgaink, csakúgy, mint nekik. Van saját ruhamárkánk, Kool Herc, Busy Bee, Melle Mel, Grandmaster Caz, Theodore, Sha-Rock, az úttörők! Vannak sapkáink, pólóink, melegítők, nemsokára majd itt is lehet kapni, még a Zulu Nation is benne van az üzletben. Ugyanazt akarjuk, amit a Rocawear tesz, amit a Sean John tesz. Ha megnézed azt a hip-hopot használják, amit mi alkottunk, a mi kultúránk. A hip-hop kultúra része, hogy mit hordasz, és most már itt vagyunk mi is. Mi adjuk majd a hip-hop cuccokat a következő tíz évre! Az meg, hogy a rap ipar mit tesz, arra nincs befolyásom.

hiphop.hu: Mit szólsz ahhoz, hogy ti, mint a pionírok, kiszorultatok a reflektorfényből? Nem ti vagytok a Tv-ben, a magazinokban, ha hip-hopról van szó?
Busy Bee: Ember miről beszélsz? Itt ragyogok! (Nevet) Vágod, itt készítjük az interjút, nagyok vagyunk! Történelmet írsz! Itt ragyogsz velem! Most épp legalább akkora vagy, mint én! Na persze nem tudsz csakúgy leülni Busta Rhymes mellé és dumálni vele, nem tudsz leülni Jay-Z mellé és dumálni vele, de ha megkérdezed, azt mondanák, hogy ők a hip-hop. Vágod, miről beszélek? Ők nem fognak veled leülni és dumálni, de én igen! Éppen egy hip-hop ikonnal beszélgetsz! És akár meg is mondhatod nekik:  „hé, Jay-Z készíthetek veled egy interjút?” És ha elutasít, csak mond meg neki: „Nem? Csak egy kis csöves vagy! A múltkor a hip-hop egyik ikonjával beszélgettem!”

hiphop.hu: Oké, ha arra kerül a sor, megmondom nekik. Vagy hát azért lehet, hogy ezt így nem.
Busy Bee: Dehogynem! Ne felejtsd el, nagy vagy! Egy hip-hop ikonnal beszélgetsz! (még mindig nevet) Érted megmondhatod neki nyugodtan, „oké hip-hop vagy? Én is az vagyok, csak két percig akarok beszélni veled és erre se vagy képes? Szaros kis csöves vagy!”

hiphop.hu: Rendben. Azt hiszem ez zárszóként meg is felel. Utolsóként bármit üzensz a magyar rajongóknak?
Busy Bee: Itt vagyok, itt van a hip-hop, érezzétek jól magatokat, én biztos, hogy azt teszem, mert itt van a még a szakácsom is, bulizunk egy nagyot! Busy Bee a házban! Béke!

Jurij Ganjov


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: nyolcvan-három   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK