It's Rite!
Betöltés...
Dope D.O.D. interjú
Hiphop.hu: Milyennek éreztétek a fogadtatást ma a koncerten?
Skits Vicious: Az egész itteni közönséget remeknek találtam, Budapest nagyszerű atmoszférát tudhat magáénak. Rengeteg őrült hiphop-arcot láttam itt. Úgy éreztem magam erre a hajóra felosonva, mint James Bond egy 8 miliméteressel, aki minden szar MC-t megtalál.
 
Hiphop.hu: Elég hirtelen lettetek szélesebb körben is népszerűek, s úgy vettem észre, ez többnyire az internetnek, illetve különböző videómegosztó- és közösségi oldalaknak köszönhető. Tervben volt ez a fajta eljárás, vagy csak így alakult?
Skits Vicious: Alapjában véve annyiról van szó, hogy mi a zenénket az undergroundból hozzuk, ahol megvannak ezek a kis közösségek. Egyúttal megpróbáljuk a TV-be is beprotezsálni a cuccunkat a saját országunkban, Hollandiában, úgy, ahogy ezt az egész földön is szeretnénk. Az egyetlen, amihez ragaszkodunk, hogy igazi zenét csináljunk az igazi rajongóknak. Tehát ez nekünk és nekik szól, senki másnak. Azt csináljuk, amit mi látunk jónak és ez a mai világban természetesen főleg ez az interneten terjed, mostanában ennek ez a módja, mi csak élünk minden lehetőséggel. 
Dopey Rotten: 2011 van, a CD-k már nem fogynak úgy, mint korábban, manapság muszáj a neten is promotálni magad, meg kell bizonyosodnod róla, hogy maximálisan kihasználsz minden ilyen lehetőséget, s mi így is teszünk.
 
 
Hiphop.hu: Egyik legfőbb ismertetőjeletek az elektronikusabb hangzás az alapzenéitekben. Honnan jött ez a fajta inspiráció?
Skits Vicious: A dolgok egyszerűen így alakultak. Úgy értem, nem ültünk össze, és nem tettük fel a kérdést, hogy milyen fajta hiphop-ot fogunk most csinálni, hogy nagyokká váljunk. Ez nem ilyen volt. Mi mindig együtt zenéltünk és ez ezzé fejlődött, ettől függetlenül természetesen az elektronikus zene is hatással volt ránk, csakúgy, mint minden más, például a brit grime zenék. Ezek is befolyásoltak minket, de mi csak azt csináljuk, amit épp érzünk. Annak ellenére, hogy sok dubstep-szerű alapzenénk van, nekünk ez még mindig tiszta hiphop. Csomó ember úgy hiszi, hogy ez mondjuk tipikus dubstep, de szerintem pont a vegyítés teszi a zenénket érdekessé. Keverünk mi old school hiphop hangzást is más fajta zenékkel, amik teljesen "vugyvurugy"-hangzásúak, grime-olós, mocskosabb, elektronikus dolgok. De a legvégén számunkra ez még mindig csak színtiszta hiphop.
 
Hiphop.hu: A legtöbben még mindig a What Happened című klippetek okán ismernek meg titeket. Mi a véleményetek erről a videóról, honnan jött az egész koncepció?
Dopey Rotten: Ezzel kapcsolatban mindenképp ki kell emelnem Walker Pachlert, ő volt a What Happened klip fő készítője, továbbá Ruben van der Lindent, Anton van der Lindent, Andres Fouchét. Ők, akik ezen a videón dolgoztak, őrült arcok. Csakúgy, mint maga a dal! Kell, hogy legyen egy videós csapat mögötted, aki vizualizálja a zenédet és olyanná teszi a klippedet, amilyennek te szeretnéd, ezek a srácok pedig fején találták a szöget. Nagyon elkapták az egészet.
Skits Vicious: Hozzá kell tennem, hogy a fent említett emberek sokat lógnak velünk és átérzik a zenénket. Ez olyan, mint egy család, tehát egy videó nem szimplán egyvalaki ötlete, hanem
mindannyiunk összessége teszi azzá, ami. A videós csapat képességei összhangba jönnek a zenészek képességeivel. Nem nagyon gondolkozunk az egész dolgon, nincs túl sok tervünk, csak találunk néhány helyszínt és megcsináljuk. Ez az eredménye ezen kreatív emberek agyszüleményeinek. Nem gondolkozunk, csak tesszük a dolgunkat.
 
Hiphop.hu: Milyen volt a fogadtatása a legutóbbi, Branded címre hallgató albumotoknak?
Skits Vicious: Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Igazából ezt a lemezt teljesen független szinten jelentettük meg, semmi kiadó, semmi ilyen hülyeség. Ennek oka, hogy nem akarunk leragadni senkinél, aki diktája nekünk a szabályokat, csak saját magunk akarjuk terjeszteni a dolgot. Hasznosabb, ha a saját körödön belül tevékenykedsz ahelyett, hogy egy seggfej irányítgasson és próbáljon belőled hasznot húzni. Mi inkább ahhoz ragaszkodunk, amihez értünk és magunkat népszerűsítjük.
Dopey Rotten: A Branded okán igen sok jó reakciót kaptunk, páran persze nem szeretik, de ez az ő problémájuk. Szeresd vagy utáld, vedd meg vagy ne vedd meg, te döntöd el.
JayReaper: A legtöbb embernek bejön a lemez. Példának okáért ma este itt Budapesten is az emberek ismerték többnyire az összes számot, szóval emiatt is úgy érzem, hogy egész jól fogadták a korongot. Ellenkező esetben nem nyomnák velünk együtt a szövegeket, nem buliznák szét magukat ma este, ebből is megmutatkozik, amit mondtam.
 
 
Hiphop.hu: Mik a terveitek a jövőre nézve zeneileg?
Skits Vicious: Jövőre mindenképp kihozunk egy új lemezt, tovább építjük az egészet. Közreműködők szempontjából szeretnénk újra azokkal dolgozni, akikkel korábban is, legközelebb viszont több név is szóba jöhet, mint eddig. Akár olyanok is, akik minket inspirálnak és akik még mindig az igazi hiphopot rakják. Ugyanígy történt a Branded-nél is: mindössze kettő vendégelőadó volt a lemezen, egyikük Simon Roofless, a másik pedig Sean Price (Ruck) volt a Heltah Skeltah-ból, nagy tisztelet nekik. Ők nekünk elég nagy inspirációnak számítanak, nagyszerű érzés az albumunkon tudni őket, és legközelebb is ez lesz a minimális szint, ahonnan elindulunk. A végső célunk pedig, legalábbis személy szerint az enyém, hogy a zenéből éljek és hogy azt a zenét adjam az embereknek, amit én szeretek és ezt meg is oszthassam velük, valamint, hogy az egész világon ismerjék ezt az arra fogékony arcok. A többieknek nem is adom tovább a szót, mert tudom, hogy ők is ugyanígy éreznek. Mi csak jó zenét akarunk nektek adni. A személyes végső célom pedig az, hogy valami hegyvidéken lazulva gombát rágcsáljak és rengeteg otthon termesztett füvet szívjak!
 
Hiphop.hu: Nyáron felléptetek Miskolcon is a Factory Fesztiválon, ez volt az első magyarországi koncertetek. Hogyan viszonyultok ezek után Budapesthez, illetve a jelenlegi helyszínhez, az A38-hoz?
Dopey Rotten: Eléggé más érzés egy fesztiválon koncertezni, de semmiképpen se rosszabb. Miskolc ugyanolyan király volt, imádtam azt is. Ma este Budapest és az A38 kurva beteg volt, Magyarország kurva elvetemült volt, ez minden, amit mondhatok. Ti mind állatok voltatok, eljöttetek, ismertétek a számokat, velünk együtt nyomtátok, velünk együtt zúztatok, erről van szó. Ha nekünk megadjátok az energiát, ami arra sarkall minket, hogy egy nagyon jó show-t csináljunk, akkor azt ott helyben vissza is kapjátok tőlünk. Ha meg csak álldogáltok ott, mint valami faszfejek, akkor is ugyanolyan fasza koncertet kaptok. Mi így nyomjuk. Dióhéjban Magyarország durva. Vágjátok az igazi hiphopot.
Skits Vicious: Szerintem Miskolc volt a ma este főpróbája. Ott akkor csomóan budapestiek voltak és kérdezték, hogy miért nem megyünk a fővárosba. Mi pedig azt mondtuk, hogy oké, szétszedjük Budapestet is. S mielőtt felocsúdtunk volna, el is hívtak minket ide koncertezni erre a hajóra, jóval nagyobb közönség elé. Rohadt jó közönséget láttam ma, semmi kezdő, újonc arc nem volt, csak felnőtt hiphop téma, ezért is éreztük annyira egymást.
 
Hiphop.hu: Hardcore hiphop-nak állítjátok be a zenei hovatartozásotokat, azonban úgy érzem, ez egy elég összetett dolog az elektronikus hangzással és a három valamelyest különböző stílusú MC-vel.
Skits Vicious: Abból építkezünk, ami ránk hatással volt régen vagy akár most, egy csomó remek előadó az Egyesült Államokból, vagy mondjuk úgy 10 éve egy rakat fasza brit előadó. A Dope D.O.D.-ben különböző stílusokkal rendelkezünk, de ez egy ilyen csapat dolog, multikulturálisak vagyunk, vannak köztünk feketék, fehérek, arabok, emberek a bolygó legkülönbözőbb pontjairól, mely mind Hollandiában - ahonnan jövünk - összpontosul. Egy multikulturális hiphop felfogás ez. Azért működünk ilyen jól, mert számunkra nincsenek határok, ez nem fehér rap, nem fekete rap, ez univerzális rap különböző kultúrákból, és ezért hallható ennyi féle stílus a zenénkben. Meglátásom szerint JayReaper egyfajta klasszikusabb funk-os flow-t képvisel, rázúdítja a szöveget az ütemre, mint egy Tsunami, afféle bejáratottabb fajta előadásmódként. Aztán hallhatod az én sötétebb, "hirtelen bele az arcodba", gyilkos cuccomat, majd jön Dopey Rotten, aki afféle old school-abb hangzást képvisel. Olyan szövegei vannak, amit te is átérezhetsz és amit kántálni akarsz, ha élőben hallod, mert ismered a szövegeit, mivel egy közeli érzést ad. Olyan, mintha a barátod lenne a dalokban. Mi így tudunk kapcsolatot teremteni az emberekkel. És ezek a különböző ízek olvadnak egybe a csapaton belül. Olyan ez, mint egy gép, egy Transformer, Power Ranger, vagy egy kibaszott droid. Én vagyok a feje, Dopey a karja, ami arcon vág, és Jay a fasza, ami seggbekúrja a picsákat. Ennek a gépnek minden egyes testrésze az egésznek egy fontos részét alkotja. Plusz ott van még Dr. Diggles, a DJ-nk, aki az arcodat egy állat karmaival scratch-eli, tehát így áll össze az egész közösségünk. Mondtam már, hogy nem húzzuk meg a határokat, többen hihetik azt, hogy ez vagy az a zene befolyásol minket, vagy ezt vagy azt szeretjük, de ez szimplán hiphop.
Ennyiről van szó: hiphop határok nélkül.
 
Hiphop.hu: Dr Diggles, te, mint a Dope D.O.D. DJ-je, később kerültél a formációba. Hogyan történt ez?
Dr. Diggles: Akkoriban már elég sok buliban játszottam, sok partyt csináltam, a legkülönbözőbb előadókkal dolgoztam, de mégis vártam egyfajta angol hiphop formációra, akikkel tényleg megértethetem magam. A srácok egyszer csak megjelentek, meghallgattam, amit csinálnak és az első másodpercben beleszerettem a zenéjükbe. Skits szimplán csak megkérdezett, hogy "hallod, kéne nekünk egy DJ". Én pedig erre annyit reagáltam, hogy "úhhh, hallottam a cuccotokat és imádom, veletek akarok dolgozni!" Végül is így kerültünk össze.
 
Hiphop.hu: Tisztelet-, üdvözletküldés?
Skits Vicious: Minden embernek, aki ma itt volt, Baark haveromnak, aki ezt az interjút megcsinálta velünk és mellesleg Magyarországra hozza a horrorcore rappet, csekkoljátok le. Bigmeknek és a TheShow crew-nak, a DJ-knek, akik ma itt játszottak, Budapestnek, hogy erre a fasza hajóra hozott minket. Remélem, mielőbb visszatérünk és remélem, hogy Budapest élvezte a ma estét, szóval tisztelet mindenkinek, aki a hiphopnak él!
Dopey Rotten: Budapestnek, Magyarországnak, neked az interjúért, a hiphop.hu-nak, amúgy meg mindegy, rúgjunk be! Van egy kis vodkám még itt, ki is végzem az üveget, látom, hogy Jay éppen ebben segédkezik, szóval minden király.
Dr. Diggles: A hiphop.hu-nak, Baarknak, az A38 hajónak, Tamásnak, aki az itteni vendéglátónk volt. Amúgy egy kurva hajón vagyok, baszd meg, egy hajón vagyok! Szóval készítsétek a törölközőiteket, egy hajón vagyok!
 
/Baark/

 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hatvan-kilenc   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK