It's Rite!
Betöltés...
Mr. Busta interjú
Hamarosan megjelenik Busta legújabb stúdióalbuma, mely a hangzatos ’Játssz az anyáddal!’ címen fog napvilágot látni, valamikor a tavasz elején. Az esztergomi MC 160 percnyi kőkemény rappel készül: két teljes játékidejű audio korong formájában lesz hallható a véleménye. A beszélgetés során szóba került természetesen az új cucc, sztorik a régi bulikról, de beszélt pályatársairól is.
  
-Hiphop.hu:Tavaszra dupla lemezt ígértél, tavaly szólót és Game-el közösen ASAP albumot jelentettél meg, hogy bírod a tempót?
-Busta: Mindenkit köszöntök újfent, minden hallgatómat és minden ellenségemet egyaránt. Igazából úgy gondolom, ha valaki ebből szeretne élni, az tényleg a minimum lenne, hogy évente legalább egy albumot kidobjon. Meg azért jó pár más dolgot is fel tudna mutatni emellett, még úgy is, ha úgy alakul, hogy melóznia kell mellette. Nagyon fáradt vagyok, a dolgok menete fáraszt le nagyon, egyszerűen anyagilag és idegileg nem lehetsz toppon ahhoz, hogy irányítsd végig ezt folyamatot, míg kijön végre egy lemez. Gondolok itt a közreműködések nem időben beérkezésére. Mert az egyiknek ilyen baja van, a másiknak elszakadt a fitymája, stb. Igazából rövid idő alatt vettem fel ezt a duplát, míg mások egy szarost lemezt évekig csinálnak, és azt hiszik hogy ettől jobb lesz a cuccuk.Visszatérve, alig várom hogy kint legyen tavasszal a dupla!
  
-HHH: Miben lesz más az új anyag?
 
-Busta: Sokan azt mondják, hogy újra megtaláltam önmagam a rappelés terén. Amit én is így érzek - talán ez a legjobb dolog ami nem mérhető pénzben. A másik, hogy rengeteg olyan előadóval illetve zeneíróval sikerült megbeszélni a dolgainkat, akikkel mi is és a közönség is azt hitte, harcban állunk. Nagy lófaszt! Rengeteg emszí és komoly bítgyártó adta a nevét a lemezemhez, bár a fikagépeknek így se vagyok jó. Bekaphatják a faszom! Hangzásban pedig egyrészt az ütemek, másrészt Verz munkájának köszönhetően egy tényleg maximum szintet állítottunk fel, majd meghalljátok.
 
 
 - HHH: A nagyköltségvetésű 'Én vagyok az' után, éles váltás képileg a 'Prosztó' című aktuális videókliped - viszont a zenei vonal természetesen maradt körülbelül hasonló stílusban. Hogy látod a két videót?
 
-Busta: Az Én vagyok azt Oszi barátom segítségével készítettük és Indiánékkal forgattuk. Ebből következik - ha nem is egyenesen - hogy nem volt olcsó klip, viszont nagy élmény volt, mert a világ egyik legjobb kameráját a Redet használhattam, az országba talán először. Fontos, hogy ez a klip direkt úgy készült, hogy a kedves Vivánál játszani fogják, de így sem fértem be a ’popandfunny’ kategóriába. Megjegyzem ezt ők mondták, ezáltal pénzt se kerestünk vele sajnos. Nekem mindig szimpatikus volt és lesz a ’lowbudget’ vonal és a Prosztót tényleg 0 forintból forgattuk. Váczy Pilu és Gabesz barátaimmal szabdaltuk készre. Én úgy élem meg, hogy bár zeneileg nagy a szakadék a két szám között, azt a vonalat hozom, amit elvárnak a fanok és ami én vagyok, hiteles.
  
- HHH: Mi az amit szeretsz a hazai hiphop közegben, és min változtatnál, ha lenne rá lehetőséged?
 
-Busta: Sok dolgot változtattam is, még ha ezt sokan nem is látják. Ami engem zavart és zavar, az még mindig ugyanaz. A képmutatás! Sok helyen elmondtam tavaly és előtte is, hogy az előadók nagy része csak azért spanol a másikkal - ezáltal velem is - hogy bizonyos rétegeket megnyerjen vele, ahova ő nem tud bejutni. Ezzel nincs is baj addig, míg nem ellenkezik a szövegeivel vagy az általa képviselt image-el. És ami a legfontosabb, hogy miért nem lehet ezt nyíltan felvállalni? Aztán korlátozódott a fórumokra, a ’megfejtemarapet’ kategóriás arcok háborúja. Ezzel is sokan bírálnak, hogy miért állok le velük vitázni. Egyszerűen megpróbálom nekik elmagyarázni, hogy nem csak az a fajta stílus létezik, amit ők szeretnek. Teszem ezt olyan hangnemben, ami nekik nem tetszik, és meg vannak lepődve , hogy én ilyenekre energiát pazarolok. Amikor a Hiphop.hu-n vagy a Salátán osztom az észt, az szerintem példa értékű. Kordában tartani a dolgokat kétféleképpen lehet: nem üzemeltetni topikot lásd Saláta illetve megfelelő moderátorok kellenek. Remélemez ügyben tudok annyit tenni, hogy létrehozunk egy független rap oldalt, ami másképp fog működni. Ezen kívül szívesen adnám ki tehetségek albumát, s egyengetném útjukat. Ha lennének olyanok, akik elhivatottak is. Sokkal több pénz és lehetőség van ebben a műfajban, csak itt ezt leszarják. Beletörődik mindenki a fosba. Rendes turnékat és normális bulikat kéne rendezni annak, aki ehhez ért. Úgy, hogy nem zárkóznak el más stílusú rappeket is bevinni abba a rendezvénybe, de hát ugye mi magyarok csak a saját szarunkat toljuk, de azt nagyon. Ja és hogy mit szeretek? Rengeteg egyedi dologgal találkozok a rappek terén az új arcoknál. Szeretem, ha jó hazai raplemezt hallhatok, legyen az bármilyen sztilóban. Iszonyat sajátos íze van ha jó, nagyon érezhető, hogy ilyet csak mi tudunk.
  
- HHH: Hogy látod, mennyire van létjogosultsága itthon a westcoast gyökereiből erősen táplálkozó zenédnek?
 
-Busta: Szerintem abszolút van, csak a méretek mások! Aki az utcán nőtt fel, vagy az utcán csibészkedett végig, az tudja hogy mennek a dolgok. Nincs ez másképp odakint sem. Annyiban más, hogy ott szájba lőnek, ha elviszik a kocsidat. Itt még csak leütnek egy vascsővel és úgy viszik el, de ha megnézed mit művel a kormány és hogy hogyan hunynak szemet a bűnözés felett, rájössz a képlet ugyanaz. Mivel ezt a stílust képviselem, amit jobb helyen genszter-rapnek hívnak. Belelátok, hogy nem kell ahhoz NYC-be vagy LA-be menni, hogy kapjál egyet a vesédbe. Igazából fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy az értelmetlen erőszaknak semmi értelme. Persze ezt az utcán magyarázhatod, miközben három cigánnyal, két arabbal meg húsz kocsival szemezel és túl kell élned. Magyarázhatod ezt aztán a fórumon, hogy mi ilyenek vagyunk és ezek nálunk törvények, hogy kiállunk a végsőkig egymásért. Annak jobban örülnék, ha ez magyar sajátosság lenne. Magyarázhatom, hogy ez a személyiségünkből ered, hogy a legjobb csajokat akarjuk, és be is cserkésszük őket, mert az igazi nők mindig a rosszfiúk mellett kötnek ki. Nem a kigyúrtak mellett, hanem a rosszak mellett. Mert itt a maffiát a gyúrós arcokkal azonosítják. Gyerekek a vér a lényeg, lehetsz te bármekkora: álljál ki a családodért, a barátokért, a hazádért, a szerelmedért és ha ez azzal jár, hogy bebasznak a börtönbe, akkor üld le becsülettel, és gyere ki emelt fővel. Nem kell bűnözni ahhoz, hogy tökös legyél. Ha valaki meg nem hiszi el, hogy miért vagyok hiteles és kik adják a hitelemet járjon utána. De csak óvatosan. Zenei részről pedig rengeteg jó zeneszerzőnk van. Az hogy Magyarországon inkább keleti parti ütemek tarolnak, szerintem korlátoltságot mutat. Nem akarnak nyitni az emberek. Csibészek és gengszterek New Yorkban is vannak, mint Kool G Rap vagy MOP. Az a baj, hogy azt kell miért mutogatok W-t, amikor itt élek. Miért ne azonosulhatnék a nyugati parti ütemekkel és a zenei érzéssel. Ezért már Szlovákiában vagy Romániában se fikáznak, itt még mindig nem értik.
 
- HHH: A Hármas Harmónia, a Kamikaze és a szóló időszakban milyen élmények értek a fellépések folyamán, amelyeket nem felejtesz el soha?
 
-Busta: Uh, hát annak idején geci már úgy mondom mintha 60 lennék. De régen is volt! Elmentünk olyan helyekre fellépni - persze ingyen - ami az országban van és nincs rajta a térképen. Az egyik Kalocsától nem messze fekvő helyen elment az áram fellépés közben. Ez kb. 1997-ben volt. Mire visszajött smároltak fiúk és lányok, fiúk és fiúk. A sok utazás a vilávégére vonattal. De ami vicc, hogy a ami napig úgy van, hogy nincs két normális miki vagy egyáltalán kontrollhangfal. Vagy már annak is örülök, ha nem kiabálom túl a hangtechnikát, amit a helyi mr. dj favorizál. Tavaly volt egy kellemetlenebb esetem. Egy nagyon kedves barátomnál léptem volna fel. Tanúim vannak, hogy a hangmérnöknek nevezett arc kültérre és vízpart mellé 500 wattos beltéri hangcuccot hozott. Odaálltam kocsival és megmutattam, hogy az én kis autómban van 650 watt. Ezt nem tudom, hogy gondolta. Elkezdtem a fellépést, de mivel a zenéből nem hallottam semmit, lejöttem a színpadról életemben először és feladtam. Ez 2009-ben volt gec!
 
 
 - HHH: Fankadeli Magyar Földre c. lemezén egyetlen közreműködőként szövegeltél, viszont az utóbbi időben nem nagyon mozogtok együtt. Mi publikus Ferivel való viszonyoddal kapcsolatban?
 
-Busta: Fankadelivel nagyon sok dologban értettünk egyet. Én úgy gondolom, ennyire karizmatikus személyiségek kapcsolata eleve halálra van ítélve. Az elején már számítottam rá. Körülbelül egy évet dolgoztunk együtt úgy, hogy én kijelentettem, ha van is ilyen én nem leszek Night Childos. Feri szerintem kibaszott jó hangmérnök: ért hozzá, én ezért kerestem meg. Aztán ő is észrevette, hogy ez a Busta gyerek nem olyan, mint a többi. Később már barátilag mentem le Kecsóra. Szép idők voltak! Nehéz volt ezt benyelni, de meg kell értenem őt is, aki ennyire ragaszkodik az elveihez, azzal nem tudsz mit kezdeni. Tulajdonképpen a fő oka az volt a végének, hogy nem szeretne velem barátkozni, mert én ugye az ő ellenségeivel csinálok közös dalokat. Én pedig nem akarom beáldozni egy emberért sem a karrieremet, ha van ilyen. Kértem tőle bizonyos dolgokat: ha ez így marad, én leszek az első, akivel nem lesznek konfliktusai. Hozzáteszem, az egész szakmából én mentem hozzá egyedül tisztázni, mert én ilyen vagyok: egyenes, nem hátba szúrós forma. Sokan ezt nem merték megtenni, ennyi. A közös trekkről annyit, hogy Feri ragaszkodott, hogy kerüljön rá a lemezre. Természetesen a dunaszerdahelyi események miatt én nem is tiltakoztam, hiszen azért csináltuk. Egyébként szerintem jó lett az a korong.
 
- HHH: Mennyire figyeled az új arcokat itthonról?
 
-Busta: Inkább véletlenszerűen találunk egymásra. Van aki felé én nyitok, de a legtöbb megkeresés mailba jön vagy a neten. Ezek nagy része kuka. Természetesen én nagyon rajta vagyok az új arcokon, érdekel mit csinálnák, szeretek azonos felfogású tagokkal zenéket készíteni. Akik közül a nagy része fiatal és az én zenéimen nőttek fel.
  
- HHH: Mi a legfontosabb üzenete a zenéidnek, illetve hogy látod, mely bázis a legfontosabb felvevőközeged a stílusodra?
 
-Busta: Az üzeneteket meg kell érteni, fel kell nőni ezekhez is. mint ahogy nekünk is az élethez. Tavaly lettem 30 és sok mindent átéltem és átértékeltem. Már a fejemben minden témában hozzászóltam az élethez. Politikai, szexuális vagy erőszakos töltettel egyaránt. Elmondom a saját dolgaim, ezzel azonosulnak rengetegen, mert tudom, hogy mennyien élik ezt át nap mint nap, témától függetlenül. A stílusomat nyílván a hozzám hasonló magamfajták egyből megeszik,de más rétegekből is hallgatnak. Sokan pont azért, amiért Busta a Busta. Hogy senki nem meri abban a prosztó stílusban elküldeni a gecibe a miniszterelnököt mint én. Ezt szertik az orvosok, az ügyvédek, sőt még a politikusok is. Másrészt nehéz helyzetben vagyok mert az én stílusom eladható például diszkóban, de szeretik az úgynevezett underground körök is Más kérdés hogy mainstrem és underground nem létezik, mert összemosódott és mindenki kihasználja amit tud. Rengeteget változott a zeneipar, meg hát a net ugye, hogy rohadjon el az összes torrentes köcsög. Összefoglalva rengetegen hallgatnak, de akik a legtöbben, azok nem jutnak el a netig. Gondolok itt az éjszakai vagy a zsivány arcokra. Akik megveszik a cuccom, valamelyik nótámmal azonosulnak. Hálás vagyok nekik mert miattuk csinálom,meg az N.W.A. miatt.
 
 
 - HHH: Lemezeladás és a jövő. Szerinted?
 
-Busta: Tisztázzuk először. Én nem érzékelem, hogy van lemezeladás itthon. Néhány száz darabok elmennek, amik természetesen nem azonosak a produktum minőségével. Muszáj lesz valamit lépni ez ügyben egységesen. Mert a netet sem tudod minden erőddel megállítani. Arra kell sarkalni a hallgatókat, hogy legális módon olcsón támogassanak, ha erre van lehetőség.
Ha nincs, ne jöjjön oda, hogy „Geci jó a lemezed tesó!”. Szopjon le, hallgasson Bódi Gusztit annak úgysem fáj, mert van vagy tíz haknija egy héten.
  
- HHH: Ha az utcán odamenne hozzád valaki és kérné, hogy a hiphop történelem öt legfontosabb lemezét mutasd meg neki, melyek lennének?
 
-Busta: N.W.A - Niggaz 4 life, Dr.Dre - Chronic, Spice 1- Amerikkas Nightmare, Snoop Dogg - Doggystyle, The Game - Lax.
 
 
 - HHH: Ismét az ötös szám jegyében, de most a pályatársaidról inkább. Hybrid, LL Junior, Funktasztikus, Mohaman, Kicsi Tyson. Dolgoztál velük az utóbbi tíz évben. Milyen véleménnyel vagy mostanság róluk?
 
-Busta: Hybriddel összevesztem, mikor elment a Bedlamhez, ám mostanra megbékéltem vele. Meghívtam rappelni a lemezre, szeretjük egymást, ezt érzi az ember. LL Juniorral jó volt mindig a viszonyunk, egy istállóba voltunk, annak ellenére, hogy éles különbségek vannak a stílusaink között, jól kijöttünk mindig. Funkkal nagyon rég ismerjük egymást. Rengeteg, inkább rossz dolgon mentünk át. Amilyen sikeres a mai napig a feloszlott Kamikaze, annyira sokat szenvedtünk miatta és erre ráment barátságunk. Én érzékeny voltam mindig a pletykákra, aztán rendbe tettem magamban ezeket a szarokat. Most azt mondhatom, hogy jóban vagyunk ismét és kellet ez, hogy kicsit fellélegezzünk. Mohamant nem szeretem, mert nem egy korrekt ember. Igazából semmit nem kaptunk tőle az ígéreteken kívül. Remélem nem tér vissza megint. Tysonnal meg néha felhívjuk egymást, a viszony rendezett.
  
 - HHH: Mit üzensz az olvasóknak?
 
-Busta: Játssz az anyáddal!
 
Mr. Busta hivatalos: http://www.mrbusta.hu
Fellépés-szervezés: Hámori Péter // + 36 20 996 25 25
 
 

 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: ötven-egy   hozzászólás
  1. Angel8 2013.08.30. | 01:21:13

    (Y)

1

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK
hirdetés
partnerek
NeoSoft