It's Rite!
Betöltés...
Punnany Massif interjú

"Punnany Massif - Shen Kick - előzetes"
  
A pécsi zenei mozgalom hiphop orientált aktivistái a 2006-os Körkórkép c. debütlemez óta visszább vettek a tempóból, kollektíve a brigád nevével alig találkozhattunk. A Punnany kvartettje időközben azért kvintettre bővült, Dj R-Nold csatlakozásával egy harmadik lemezjátszó is bekötésre került a csapatnál - bár az alapemszí Wolfie is erősen kacsingat a lemezelés felé: rekordidő alatt lett ezres bakelittulajdonos, s aktív bedrúmdídzsé. Rendben man eközben Bp és Pécs között ingázva a Kompany kiadó friss szárnyait bontogatja zenéivel - hol hiphop, hol nemhiphop alapokon. Hogy miképp lesz ebből tavaszra mégis jó lemez, arról a Massif közösen mesélt oldalunknak.

-A Körkórkép lemez kiváló sajtóvisszhangjai mellé a közönség is odaállt rendesen, a csapat viszont mégsem tudott ahogy mondani szokás egyről a kettőre lépni, avagy jobban kihasználni a lehetőségeket? Mi ennek az oka szerintetek?
 
 -Wolfie: A kérdés és a meglátás egyben kissé relatív, mi úgy érezzük, amit akkoriban aktuálisan tudtunk magunkból maximálisan kihozni a hozzáállásunkat leszámítva, azt megtettük. Ezzel egyben válaszoltam is. A hozzáállás volt talán az, ami kívánni valót hagyott maga után, meg persze az, hogy szépen lassan elhajóztunk Magyarország vizeiről, persze már aki.
  
-Zsigabá: Igen, úgy tűnt minden klappol, megépítettük a kis szekerünket (hogy képletesen éljek) és gyönyörűen fel is ültünk rá, csak az nem jött össze hogy mozgásra bírjuk. Lovat (managert) nem fogtunk be, egész eddig vártuk a földrengést ami majd kimozdít minket, vagy hogy a síkságból hirtelen lejtő legyen, de egyik sem történt meg, ezért most új verdát csinálunk, és jobban odafigyelünk a meghajtásra is.
  
-R-NoLD: Én körülbelül 2 évvel a Körkórkép megszületése után kerültem a képbe, erről nem igazán tudok mit mondani... ahogy most látom, és a Woof is kifejtette, a hozzáállás, és talán valami erősebb inspiráció az, ami hiányzott... de, ez remélhetőleg most mind meglesz.
  
-Stika már régebb óta külföldön nyomulgat, majd Wolfie után Zsigabá is angolföldre ruccant ki a Mecsek ölelő karjai közül. Milyen kint az élet, milyen impulzusok érnek amit a zenében is hasznosítani tudtok, illetve mi hiányzik itthonról?
  
-Wolfie: Az élet mindenhol olyan, ahogyan éled. Szövegírás tekintetében a külföldi élet annyit csavar rajtad, hogy jobban magadra vagy utalva, rá vagy szorulva, hogy elmélyülj magadban, és esetleg olyanon is gondolkodj, ami otthon meg sem fordult a fejedben. Kintről a szülőhazád is máshogy látod. Lemezek terén pedig mondhatni kánaán van, csak rajtad múlik, hogy a biztosabb anyagi hátteredet mibe invesztálod. Hiányzik a család, a barátok, és a füstölt csülök.
  
-Zsigabá: Minden napot lehet úgy indítani, hogy sorra veszed hogy mik a problémák az életedben, vagy úgy, hogy azokat a dolgokat állítod egymás mellé amik pozitívak, kb olyan napod lesz ahogy eljártál, és ez teljesen helyfüggetlen. Lemezboltból nincs hiány, kiélheti magát az ember rendesen. Hogy mi hiányzik? Az emberek akik a mikroklímámban éltek, minden kaja (még a parizer is), napsütés.
  
-Rendben: Én csak Budára ruccantam ki, úgyhogy ezt szkippelem.
  
-Hogy került a képbe R-Nold, illetve nem lesz-e sok majd fellépéseknél a didzsé-szekció?
  
-Wolfie: R-nold mindig is képben volt, tan ő az, aki mostanság a körülményeket tekintve a Punnany fő hajtóereje. Ha majd a fellépéseken mind a 3 dj ott tud lenni, akkor beszélhetünk róla, hogy sok e. Amúgy több fül többet hall alapon is és eleve, R-nold nélkülözhetetlen és hűséges, és tehetséges. Rosszat nem is tudok róla mondani. Emberileg sem.
 
 -Zsigabá: Úgy került képbe, hogy jó mint állat. Ha valaki nagyon akar, a youtube-on utánajárhat maga is. Meg hát pécsi gyerek, egy ideje mar zenélgetett bulikon is, ráadásul konkurencia volt, jobb ez így. R-noldkára amúgy is nagy szükség van, ő a legstabilabb józan.
  
-R-NoLD: Ha jól emlékszem az valahogy úgy történt, hogy az egyik buliban ahol zenéltem odajött a Wolfie és vagy 10 percig figyelte mit csinálok, majd közölte, hogy nekem a Punnanyban a helyem. Később aztán elhívtak több fellépésre is, ahol Stika szerepét tölthettem be (akkor ő Spanyolországban dolgozott) és így lassan kialakult a mostani felállás.
 
 -Rendben: Kell ide a Bálintka nagyon.
 
 -Nemrégiben jelent meg A Punán Túl mixtape R-Nold és Zsigabá kezei és lejátszói által, Stika miért nincs a projektbe, valamint melyek a legfontosabb tudnivalók ezzel a cuccal kapcsolatban?
  
-Wolfie: Hogy k***a jó, és vegyétek, töltsétek, másoljátok, tartsátok életben a mixtape kultúrát.
  
-Zsigabá: Stikker ebben a dologban egyáltalán nem volt képben, nem is tudta hogy keletkezik, pár országgal arrébb volt. Annyit kell mindenképp tudni róla, hogy 2 lemezen jött ki. Innentől evidens, hogy külön lemezre kerültünk, két teljesen külön elképzelés, semmiféle kapocs nincs a két dolog között, ha csak az nem hogy mindkét lemezen hallható magyar szövegelés, Rendben Manosnak, Wuffnak es Jay Bras-nak köszönhetően. A többit meg kell hallgatni.
  
-R-NoLD: Az alap ötlet egy saját mixtape volt, aztán úgy ahogy elkészült, majd ment is a levesbe egy csodás technikai malőr jóvoltából... aztán mikor újra nekiláttam, beinvitáltam a Zsigát, aki tele volt ötletekkel és belekezdtünk az ő mixébe, amit jó pár hétvége alatt sikerült is felvennünk, majd ő elvándorolt és befejeztem a sajátomat is. A két mixet eredetileg egy lemezre terveztük, de túlfutottunk az időkorláton, így két különálló lemez lett egy tokon belül. A borítóért a pécsi streetart májsztró ZINA kezeskedett, a mix szponzorálását pedig a CSEMEGE KULT SHOP-nak köszönhetjük, azon belül is Sosónak! (mellesleg elég jó áron meg lehet rendelni a djarnold@freemail.hu címen, de itt a fórumon is megtalálható vagyok, vagy myspace, wiw, facebook... na meg a Csemegében Pécsett :)
 
 -A Myspace oldalatok tanúsága szerint március 31-én jelenik meg Shen Kick címmel a vadi új Punnany Massif lemez. Hogy készültek a felvételek, mire számíthatnak ez emberek az új cuccal kapcsolatban?
 
 -Wolfie: A március 31. csak egy általunk kitalált időpont, amolyan mihez tartás végett. Az anyag mértani fele Angliában, Nottingham városában lett összerakva, Rendben Máté idecuccolt két hónap erejéig. Elgondolásunk szerint mind mondanivalóban, mind technikailag és zeneileg érettebb anyag kerül napvilágra, ha nem is az általunk fikcionált időpontban, amit egy videoklip majd megelőz, hogy addig is ne unatkozzon az aki a lemezre vár, illetve az, aki meg nem ismer minket.
 
 -Zsigabá: Ha egy csapatnak egynél több lemeze jön ki, akkor elkerülhetetlen az összehasonlítás. Azt nem lehet tudni, mennyire stabil a dátum, a véletlenek egybeesése következtében még be is jöhet, de az biztos, hogy nem sokára lehet majd hasonlítgatni.
 
 -R-NoLD: Az én részeimet már itthon vettük fel, többnyire a Máténál, de van ami otthon nálam rögzült, ezzel is kicsit gyorsítva a folyamatot. Ha nem is márc. 30-a lesz a nagy nap, szerintem egy biztos, robbanni fog!
 
 -Rendben: Ez az időpont teljesíthetetlen szerintem, de jól hangzik, javarészt rajtam múlik, ezért nem hiszem, hogy elkészülnénk március végére, de április vége az optimális.
 
 -Sok fiatalabb szövegíró palánta kíváncsi szerintem a technikára/metódusra, nálatok ez hogy működik?
  
-Wolfie: Először a témát találjuk ki, és próbálunk maximálisan a témánál maradni, még akkor is, ha ez nem mindig van így. A többi titok :) Ettől Punnany a Punnany.
  
-Zsigabá: Ez nem az én ingem.
  
-R-NoLD: Az enyém sem… :)
 
 -Rendben: Wuff elmondta, a titok abban rejlik szerintem, hogy nem első szám első személyben írunk és nem csipogunk félre, a témát követjük, így teljes a mondanivaló.
 
 -Miben lesz más ez a lemez, mennyire kihívás mondjuk a Körkórkép velős és patentul összerakott 60 percét túlszárnyalni?
 
-Wolfie: Reméljük semennyire sem kihívás az első lemezt túlszárnyalni, mivel azt is mi találtuk ki, és úgyis a hallgatók döntik el, hogy több, vagy kevesebb-e. Nekem így félkészen is jobban tetszik. Aktuális, és szívből szól. A zenék pedig mérföldkővel színvonalasabbak.
 
-Zsigabá: Zeneileg kap egy új flesst mindenképp, köszönhetően annak, hogy a Máté kapott egy flesst, meg intézett pár új plugint. Nem para egyáltalán, kicsit jobban szét lesz törve, de ezt majd kifejti a Manos.
 
-R-NoLD: Mivel azon a lemezen én még nem szerepeltem, így nekem ez a dolog valamilyen szinten új kihívást jelent talán maga a feladat, hogy szerepet kaptam és ennek megfeleljek, bár ez így elég ridegnek hangzik, holott az egészet nagyon élvezem.
 
-Rendben: Eltelt pár év, a zenei palettán is jelentek meg új stílusok, jómagam is kacsintgattam az elektronikusabb vonalak felé, sokféle zenét írtam, ezen impulzusok összessége gyúródik a zenékbe. Hangszeres felvételek ugyanúgy jelen lesznek, szövegileg meg a változás az, hogy idősödtünk, néha mélyebb dolgokra tekintünk.
 
-A technikai vívmányok a zenekészítés menetében egyre fajsúlyosabb szerephez jutnak. A vasak verzusz szoftverek kérdéskörben ti hogy foglalnátok állást?
 
- Rendben: Én úgy gondolom ez javarészt sznobéria. A zenekészítéshez semmi más nem kell csak fül és jó ízlés. Egy elfogadható hangkártyával, laptoppal, fülessel lehet olyan jó soundot csinálni, mint a nagy label-ek, csak finoman kell tekergetni és az adott zenei vonal stílusjegyeit el kell helyezni és az emberek szeretni fogják.
 
-A timecode alapú dídzsézés, eredeti lemezvásárlás kérdéskör napjaink aktuális fejtegetnivalója lemezjátszós berkekben. Mi a véleményetek az alábbi témákról?
 
-Zsigabá: Ha engem kérdezel veszed a lemezt. Nekem bejön az, hogy keresgeted a fejedben évek során összeállt kívánságlista tételeit a lemezboltban. Lapozgatsz és meglátsz egy olyan lemezt amire mar évek óta vártál, hogy felbukkanjon, olyan értéke lesz ettől amivel semmilyen MP3 nem vetekedhet. Bár az új albumon elég sok wav lesz húzva, profin működő technika, igazából szükséges is bizonyos helyzetekben.
  
-R-NoLD: A laikus olvasó lehet így hirtelen nincs is tisztában a "timecode" rendszer fogalmával, kis gyorstalpaló zárójelben: hagyományos lemezjátszón, hagyományos fekete lemez lejátszása történik annyi különbséggel, hogy a lemezen egy sípoló hang hallható végig, ez maga a timecode. A timecode, egy speciális hangkártya segítségével a számítógépen található zenéinket képes vezérelni annak függvényében, hogy a lemez milyen sebességgel, illetve milyen irányban forog a lemezjátszón. Magyarán, így minden zenét úgy játszhat le, szkreccselhet meg, figurázhat kedve szerint a dj, mintha azt a lemeztáskából kapta volna elő.
  
De visszatérve a kérdésre, legyen akármilyen tökéletes is a digitális világ, az analóg hangzásnak van egyfajta melegsége, romantikája, ami sajnos kezd a homályba veszni a sok digitcuccnak a jóvoltából. Hisz rengetegen inkább letöltik a zenéket, nem áldoznak rá, egyszerűbb, mint utánajárni, kutatni a boltokban... de hát nem ez benne a szép?! Arról nem is beszélve, hogy a lemezeket gyűjteni, megfogni, érezni, sokkal másabb, mint egy kommanderben az mp3-ak közt kutatni, elveszni... igaz, mindkét oldalnak van előnye, illetve hátránya, de ebbe nem mennék most bele, bizonyos fórumokon erről már több éve megy a vita, de tény, hogy a lemez készítése közben rengeteg ötlet megvalósításához nyújtott nagy segítséget az a bizonyos timecode rendszer.
 
 -Rendben man nevével több Kriminal közeli kiadványon is találkozhattunk, hogy jött a kapcsolat a srácokkal?
 
 -Rendben: Pestre kerültemmel, s valahogy jött ez magától. Bankos egy utcára lakik tőlem, Norbával is mindig jóba voltam, Kasko-t is szeretem, mind emberileg, mind zeneileg és úgy gondolom, amit csinálok, az masszívan minőséget fémjelez ebben a műfajban. Időközben Mikivel megalapítottuk a Kompany projectet, ami idén több mindent szül majd, hamarosan egy Funktasztikus lemezzel, a Punnanyval, valamint a saját projectjeinkel.
  
-Ha lehetne választani előadókat/emszíket/énekeseket/dídzséket mind hazai vizekről, mind külföldről, kikkel dolgoznátok szívesen, ha tehetnétek?
 
 -Wolfie: Itthont tekintve legszívesebben egész életemben a Mátéval (Rendben) dolgoznék, énekeseket tekintve a lemezen majd közreműkodik Takáts Eszter, Columbo (Irie Maffia), Meszi (Zagastic). Külhonból szívesen csinálnék bármit Madlib, Dj Vadim, Erykah Badu, Zap Mama, Jill Scott, Foreign Beggars, Blackstar bármelyikével... ha tehetném, bár nem sok esélyt látok rá.
 
 -R-NoLD: A két dán törntébölállattal dj Noize-zal és dj Static-kel nagyon szívesen dolgoznék valami izmos tablist cuccon, ez talán kivitelezhetőbben is hangzik, mintha valamelyik nagy sztárt emelném ki, mint mondjuk babu, craze,qbert, js-1...etc... magyar vonalról sajnos kevés embert tudnék említeni, de a Vinyl Warriors-székkal mindenképp.
 
 -Rendben: Magyar raphez nem túl sok türelmem van, nem is hallgatom. Kinti cuccokban is inkább instrumentális dolgokat, de, ha valakivel együtt dolgoznék, az inkább közös zeneírás lenne: Vadim, Bonobo, Krush, Shadow, Martyn, Scream. Valamelyikükkel való közös munka büszkeséggel töltene el.
 
 -Ha 10 évet ugrunk mondjuk az időben, ki mivel szeretne foglalkozni, mind magánemberként, mind a zenei pályáján?
 
 -Wolfie: Magánemberként boldog szeretnek lenni, és céltudatos, és elfoglalt, hogy azt a szót, hogy unalom ne engedhessem be az életembe. A zenei pályán pedig 10 év távlatában szívesen csinálnék egy labelt, hogy a kis palántáknak teret és minőséget biztosíthassunk, bárki is lesz a társam benne (remélem a Punnany fiúk).
 
 -Zsigabá: Túl konkrét dolgokat most nem mernék megkockáztatni, ami biztos, hogy a zene, és ez a fajta zene marad. 80 évesen is Redmant fogok hallgatni, meg Gangstarrt. A lemezek is maradnak, egyszer már eladtam egy nagyobb mennyiségű összegyűjtött példányt, bánom is. Jó lenne aktívan a zene közelében maradni, majd meglátjuk. Ja meg addigra már elvileg asszony, gyerek, meg egy csomó olyan cucc aminek ajtaja van.
 
 -R-NoLD: Ha minden jól alakul és a sors is úgy akarja, akkor villamosmérnök leszek és megváltom a világot valami csoda energiatakarékos hibrid kütyüvel... de komolyra fordítva, mindenképp sikeres és harmonikus életet szeretnék, egy nemdohányzó, gyönyörű, intelligens nő oldalán (nagyok az elvárások tudom...), zenei vonalon pedig ameddig csak tudom, koptatni a tűket, országhatáron innen és túl egyaránt.
 
 -Rendben: 34 éves korig tervezem az életem. Addig szeretnék sok zenét írni, a fiúkkal utazgatni, sokat szeretkezni a szabadban, a fiamat gyakrabban látni és megélni abból, amiből már rég meg kéne.
 
  
Interjú: Eckü
Fotó: e357
Fellépés-infók: info@csemege.com

 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hetven-hét   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK