It's Rite!
Betöltés...
A bő nadrág eredete

Their Pants Hangin’ Off They Ass – Na most akkor mért járunk bő gatyában?

Azt mindenki tudja, hogy a hip-hop kultúra négy elemből áll: breaktánc, grafiti, mc-zés és dj-zés. Azt is tudjuk, hogy a hip-hop alapvetően az önkifejezésről és az egyéni stílusról szól. És miben nyilvánul meg legjobban egyéniségünk? Természetesen ruházkodásunkban. Az öltözködés kezdetek óta fontos meghatározója volt a hip-hopnak, legyen itt szó az első b-boyok melegítőiről vagy az éppen aktuális szupersztár mc saját ruhacégéről. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a ruházkodás a hip-hop ötödik eleme.
 Mára a hip-hop divat egy évenkénti öt milliárd dolláros üzletággá fejlődött. Szinte már nem is mc az az mc, nem is igazi lemezkiadó az a lemezkiadó, akinek nincs saját ruhamárkája. Sean John, Roc-a-wear, Vokál, Shady Limited, Def Jam University, napokig lehetne sorolni. Nem olyan nehéz megkülönböztetni egy hip-hop rajongót sem az átlagembertől: valamilyen fejfedő (baseball sapka vagy sísapka), sport felső, farmer. Természetesen minimum három mérettel nagyobb. Így szeretjük. Minél nagyobb, annál jobb. A pólónk ujja a könyökünket verdesi, nadrágunkba ketten is beleférnének. Alsónadrágunk dereka még ott sem kezdődik, ahol mások már nadrágjukat hordják, nadrágunk ott, ahol mások már csak a toalett papírral machinálnak. Hopp de álljunk meg egy szóra! Miért? Bár nagyon sok hip-hop rajongó bő nadrágban jár, és még ha halállal fenyegetnék se húzná gatyáját a feneke közepénél feljebb, azt hiszem annál kevesebben vannak azok, akik ennek a stílusnak eredetét is ismerik. Azt látjuk minden valamire való klipben és gettó filmben, hogy az Afro-Amerikaiak így hordják, és hát természetesen mi is így teszünk, de vajon tudjuk is miért?
 Természetesen az elsődleges válasz a kényelem. Ki szereti, amikor a nadrág a fenekébe vág? Azt hiszem ettől egyikünknek sem kell félnie. De talán azért ettől még nem kéne olyannyira bőnek lennie, hogy egy egész Etióp család éves ruhaneműje kijön a felhasznált szövetből!
 Az egyik igen elterjedt válasz a szegénység. Tudjuk, hogy a hip-hop az utcáról jön, az amerikai gettók „találmánya”. Sok gyermekes családok, munkanélküliség, segélyek. A családoknak sokszor arra sincs pénzük, hogy a kisebb csemetéknek új ruhát vegyenek, így marad a bátyó tavalyi nadrágja. Egy kicsit nagy? Hát istenem majd egy öv ezen is segít.
 A másik igen elterjedt nézet a börtönkultúra hatása a hip-hopra. Nem kell mondani, hogy a szegénység a bűnözés egyik melegágya. Tény, hogy a 20 és 29 év közötti feketék majdnem harmada (32%) az amerikai büntetés-végrehajtás ellenőrzése alatt áll, legyen ez börtön, próbaidő vagy ideiglenes szabadláb (forrás: www.prisoncentral.org). Ez nagymértékben a crack elterjedésének, a kormány War On Drugs (háború a drogok ellen) és Tough On Crime (keményen a bünőzés ellen) programjainak illetve az ezek következtében bevezetett „minimum sentencing”-nek köszönhető, mely azt jelenti, hogy bármilyen enyhítő körülmény áll is fenn, a bírónak előre meghatározott minimum börtönbüntetést kell kiszabnia, melytől csak fölfelé megengedett az eltérés. Természetesen a börtönökben az öv viselete tilos, illetve ki tudja, hogy a ruhaosztásnál sikerül-e megfelelő méretet kapni. Így a börtön egyenruha esetleg egy kicsit lejjebb csúszik. Ez az, amely aztán a börtönök világából visszakerül az amerikai nagyvárosok utcáira, a bandák közé, akik közül nem egy hip-hop előadó került/kerül ki, akik aztán a hip-hopon keresztül elterjesztették ezt a stílust az egész világon.
 Azonban találunk még egy harmadik magyarázatot is. Jól ismerjük egy átlagos mc előéletét: drogot árultam a sarkon, rímelgettem a haverokkal, aztán felfigyeltek rám. Ahogy Jay-Z is oly prózaian fogalmazott: „From the crack game to the rap game”. Sok utcai díler azért hord bő nadrágot, mert alatta egy másik nadrág rejtőzik, melynek zsebeiben sok „hasznos” dolgot el lehet rejteni a cucctól a pénzen át az olykor életet mentő „önvédelmi eszközökig” (pisztoly, levágott csövű kispuska, kés, miegymás). Hát igen az emberi leleményesség végeláthatatlan…
 De azért ne gondoljuk mostantól azt, hogy kis gengszterek százai rohangálnak utcáinkon. Itt teljesen másról van szó: lazák vagyunk és kész. Értve?

JurijGanjov – akit nagymamája mindig csak így köszönt: „olyan fess fiatalember lettél, csak ez a nadrág…”

(képek: iprison.com, inthesetimes.com)


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: kilencven-nyolc   hozzászólás
 1. copy 2015.04.01. | 19:42:38

  Király a hip-hop, meg minden, de szerintem ez a cikk egy nagy szar, elég érdekes érvek voltak ezek, szerintem nem csak az USA-ban vannak elítéltek, és a szegénység pl Kelet Európában 1000-szer nagyobb volt akkoriban. Nem vagyok szakértő meg semmi, de az eltérő viselet általában lázadás, figyelemfelkeltés. A hip-hop mizéria egyidős a punkkal, és ez az egész "leszarom" kultusz innen jön, és az öltözködés ezt fejezi ki, mindkét delegációnál. Szerintem nem kell okokat keresni, a kult építői ezt találták ki.

 2. shz 2015.02.24. | 11:31:53

  Lehetsz akármekkora bőgatyás baseballsapkás kendős hip hop gyerek a harlemben akkor is megesznek, mert fehér vagy.....

 3. Mr 2015.02.22. | 15:35:07

  16éves korom óta hordok bő nadrágot, most 30 vagyok. Szerintem kényelmes, nem akadályoz akkor sem, ha fejbe kell rúgni valakit és akkor sem, ha utol kell érni, elfér a zsebében elég sok minden. Olyanról meg főleg szó nincs, hogy hajlandó lennék a homikkal kuffantani. Akinek nem tetszik vagy nem kényelmes, az ne hordjon bő nadrágot, de fikázni nem feltétlenül szükséges =)

 4. nagycigi 2012.10.01. | 19:48:27

  álljon itt egy magán-cáfolat... :) 1. nem hiszem, hogy kényelmes lenne egy állandóan leesni akaró nadrág.... (tudod, letolt gatyában nehezebb futni, mint felemelt szoknyában...) :) 2. ( a végéről) az még kényelmetlenedbb, ha közben kényelemeszeretetből elrejtünk alatta egy rövidcsövű karabélyt... 3. Az ötvenes években ebben az országban is nagy volt a szegénység... tesóm is hordta az én nadrágomat, három és fél év különbséggel, de amit én kinőttem, az még neki megfelelő méret volt... Pedig én magas, ő meg alacsony termetű legfeljebb a hosszából kellett levégni...(Kérdezd erről néhány hatvan feletti ismerősöd... Akkoriban is sokan voltak börtönben, és börtönök méretválasztéka nem lehet annyira szegényes, hogy abból "világ-divat" "fegyver-rejtegető álca" váljon... 5. "lazák vagyunk és kész... értve?" igen, annyira lazák, hogy minden magyarázatot elfogadunk, csak nehogy kényszer-másnak mondhassanak... :) és mert különbözni akarunk a többiektől, ezért "szolgaian" átveszünk olyan külső megjelenési formákat, aminek eredtéről fogalmunk sincs, közben meg éppen másokat majmolhatunk a nagy különbözőségünkben, majd jól hangzó magyarázatot kreálunk mentségünkre. (a szerző valszeg szimpátiával fordul az ifjúság egyes rétegei felé...) Ja...Egyébként a farmer meg a jailhouse-szex régebbi, mint a hip-hop viselet... Hát ez - és ennyi - jutott eszembe a cikk olvasása alatt...

 5. nigggaaaa 2012.08.29. | 23:16:18

  én olyat is hallottam, hogy az amerikai börtönökben csak azok tolják a seggük alá a gatyájukat, akik jeleznek a többieknek, hogy behatolásra készen állnak... :S :/

 6. gabóca 2012.01.14. | 13:23:48

  Ez a többgenerációs gatya itt is divatba fog jönni, még pedig nem divatmajmolás miatt, hanem egyszerűen a szegénység miatt és nem lazaságból!

 7. diamond* 2010.08.26. | 22:44:47

  lazák vagyunk és kész. Értve? (Y) :DD

 8. Join 2010.04.19. | 15:46:30

  Igen!!!!! az utolsó mondat.....!!!!!!!!! Szeretlek Mama!!!!!!!!!!!

1

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK
hirdetés
partnerek
NeoSoft