It's Rite!
Betöltés...
A magyar hip-hop történelme, 1. rész

…ÉS LŐN VILÁGOSSÁG! (avagy mindig az első lépések a legnehezebbek).
Sokaknak közhelyesnek tűnhet a fenti cím, de mire végig olvassátok ezt a 4 részből álló -részben dokumentális jellegű - beszámolómat, számotokra is világossá válhat, mire utalok vele. Részben arra az „információ-szakadékra”, ami a „80as évek - kialakulóban levő - első Rap/Hiphop generációja, és a napjaink Interneten felnövő, „miénk a világ(háló)” féle negyedik generációja között tátong. Talán pont ennek „köszönhetően”, észrevehetően nőtt - a különböző „hozzászólásos” fórumok olvasása közben is tapasztalható - napjaink Hiphop világában mozgolódó (fiatal)emberek egymás iránti TISZTELETÉNEK hiánya (tisztelet a kivételnek). Ezzel nem minősíteni akarom az „új arcokat” és a különböző weboldalakat, sőt a friss hírek - és természetesen az olyan írások, mint pl. ez – a világhálón történő gyors eljutása az ország, és egyben földbolygónk különböző pontjaira: egy óriási lépést jelent a Hiphop terjeszkedésének, és nem utolsósorban komolyabb/átfogóbb megismerésének is. „Sok a körítéses duma”: mondaná Tschöppy, akinek „többéves” unszolásával sikerült végre rávennie, hogy megírjam a magyar Hiphop kialakulását kezdetektől napjainkig. Ollókat elő, és vágjunk bele!

1.rész - A BREAK-KORSZAKKAL INDULT AZ EGÉSZ
Ha a kezdetekről kérdeznénk az „ős-breakeseket”, legtöbbjüknek a 84-ben megjelent „MIKI: Jól Nézünk Miki” albuma, és a velejáró országos őrület ugrana be elsőként, mint inspiráló behatás. Természetesen komoly szerepe volt azért a magyar mozikban az 1985-ben vetített Break 1. és 2. részének is, a napjainkban még aktív idősebb és fiatalabb táncosokra, magamat is, mint „hobbi electric booger-t” beleértve. Nem járunk messze az igazságtól, ha Fenyő Miklós nevét említjük mérföldkőként a break, valamint a rap magyarországi meghonosítását illetően. A történet azonban már egy évvel korábban „83-ban elkezdődött Németországban, amikor is Fenyő, az akkori Nyugati országrész egyik nagyvárosának sétálóutcáján meglátta, egy minden eddigitől eltérő stílusban táncoló fiatalok csoportját.

A robotmozgás imitálására és akrobatikus elemekkel társított dinamikus mozgásvilágukra összegyűlt bámészkodó tömeg részévé vált ő is. Akkor fedezte fel magának a break táncot, mint egy új korszak bevezetésének lehetőségét kis országunkba. A tánchoz tartozó zenei stílust is tanulmányozva, tervbe vették és hónapokkal később el is kezdtek dolgozni egy teljes albumon, az akkori Omega stúdióban többek között Kóbor János hangmérnöki segédletével. Előtte még 1983-ban kiadott egy nagylemezt „MIKI” címmel, amely a rock and roll és twist jegyében készült, de a B. oldal első számaként már egy kis elektronikus hangzást is belecsempésztek a „Lépjük a Lépcsőt” című felvételbe. A hozzátartozó videóklipben pedig már felfedezhető volt néhány breaktáncra utaló mozdulat is.

Az akkoriban két magyar televíziós csatornán futó zenei műsorokban (Pulzus, Egymillió Fontos Hangjegy, Zenebutik) Fenyő már az új stílusról nyilatkozott, miközben megjelent 1984-ben a „Jön A Break” kislemez, majd vele egy időben a 10 számot tartalmazó album is. Az általa alapított breakklubok, valamint breaktánc versenyek ellepték az egész országot, Budapest és a Balaton összes szórakozóhelyén egymást követték akkoriban a rögtönzött break-tehetségkutatók. Úgy érzem, hogy meg kell említenem még Miki albumán található 2 olyan számot, amelyek erős utánérzést keltettek a szakavatottabb füleknek mindamellett, hogy egész jól sikerült „feldolgozások” lettek. Az egyik a címadó dal a „Jól Nézünk Miki (Jön a Break–rap verzió)”, amiben Herbie Hancock „Rock It”-jára hasonló elektronikus hangzás fedezhető fel, valamint a „Csillagszemű Ég”-re, amely az aktuális amerikai listákon szereplő Grandmaster Flash & The Furious 5: „White Lines (Don”t Do It)”-jának hangulatát idézi.

Az akkori első generációs Break csapatok, mint a Turbo Break Company vagy a Harlem Company (akik a ’88-as Ki Mit Tud?-on a döntőben másodikként végeztek egy profi rock-and-roll tánccsoporttal szemben) tagjai szerveztek breakklubokat, versenyeket, sőt még rapszámokat is készítettek a baráti körük szórakoztatására. 1987-ben egy ilyen rendezvényen saját magam, nézőként is meggyőződhettem milyen komoly szinten állunk hazai szinten. Break- és Electric Boogie táncosok lepték el a Kispesti Munkásotthont, ahol a parti ideje alatt, az előtérben videómagnókról magyar- és külföldi vonatkozású exkluzív film- és versenyfelvételeket játszottak megállás nélkül.

Ott láttam és hallottam először élőben két – a Fat Boyst is lekörözve- beatboxoló fiút, akik egymással versenyeztek, ki a jobb. A döntő hangzást az egyébként kétszeres electric boogie világbajnokunk, Steve akkori táncostársa Dugó (aki nem azonos a Vinyl Warriorsból ismert Dugóval) lépte meg, miközben egy Sztár üdítőital üvegéből kortyolgatta a nedűt, olyan beat-et produkált, amilyet azóta sem hallottam még soha senkitől (lehet próbálkozni beatboxerek). A helyszínen dekorációul szolgáló lepedőkre neolux-szal festett háttérrajzokat pedig egy péceli ismerősöm (korábbi évfolyamtársam), Nagy Laci készítette, aki mellesleg a Harlem Company egyik legerősebb táncosa is volt egyben (övé volt a legjobb „pattogós heli” az országban). A breakesek birtokában nagyon sok Hiphop vonatkozású film volt már akkoriban, többek között a „Beat Street” is, ami Lacit még 1986-ban (!) arra inspirálta, hogy a MÁV kórház falát – több mint 100 méter hosszan - grafittivel lefedje. Ezáltal természetesen egyből „keresett” személlyé vált, de szerencsére megúszta az ügyet.

A break és a graffiti stílus akkor sokunkat magával rántott, és két évvel később már – miután megnéztem én is a Beat Streetet - az utcasarkunkon fújtam két akrilfestékes flakonnal egy „STREET” feliratot, majd hamarosan több rajzzal is „színesítettük” két barátommal (Frool B.C. és Simon Sampler) a lakóhelyünk környékét. Jómagam már ’86-ban toltam halandzsa-angolban a Break filmből megtanult rapbetéteket, az MC MIKER „G”-ék „Holiday Rap”-jével együtt. 1989-ben egy osztálytársamtól kapott kazettáról tudtam meg, hogy vannak magyarnyelven reppelő arcok is…de ez már a 2. rész témáját fogja képezni.

*BÉKE, SZERETET, EGYSÉG, ÉS SZÓRAKOZÁS*   
10telettel: Györemix!


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hetven-kilenc   hozzászólás
 1. bory 2018.05.04. | 00:42:27

  lesz folytatás?:D

 2. SzííSzííkee 2013.02.03. | 18:10:06

  Uhhhhh deee jóó sokat segített ez a szöveg :) Állampolgári ismeretekből a hiphop. töténetét kaptam kiselőadás támának :)

 3. beatboxdoeme 2012.11.07. | 21:51:54

  Sztem tudom a beatbox-nak azt a fajtajat! Megtanultam...s mi durva,hogy fatboys-ig kellett visszanyulnom!:)

 4. mc turul aka mc belief 2011.04.13. | 07:58:38

  Hinni kell a magyar rap-ben Jeee

 5. mc turul 2011.04.13. | 07:47:07

  A hip hop a magyar világban a nem ismert mert, a magyar vemberek vakok és a rap-ot nem ismerik.

 6. Black Ice 2010.12.29. | 10:41:14

  Testvér nem nagyon szoktam hozzászólást írni de ezt méltónak találom rá. Röviden... szívből köszönet írásodért! PEACEtelettel Black Ice

 7. férc 2010.11.18. | 17:21:19

  ja ez leirva egész hihető de fenyő nekem nem téma testvér az a gáz de azért eredeti tisztelet olvastam utána néztem aztán minden a hején peace man ! béke veled

 8. stu38 2010.05.17. | 20:25:31

  Ha jól emlékszem, ezt az üzit már elküldtem egyszer. Tehát most mégegyszer nyomatékosan megkérek mindenkit, hogy húzódjanak kevésbé katasztrófikus területre, és a vályogházakból költözzenek masszívabb téglaépítésü házakba, ha tehetik. Mert úgy tűnik, hogy azért a víz az úr. Még találkozunk. Addig is szép estét nektek!

 9. Stunt Master Stu 2010.05.17. | 19:32:34

  Kössz, hogy ezt elmondtad! Már azt hittem, hülyén halok meg. Öltözés, költözés. Gondolkodjatok előre . tisztelettel, a mester.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK
hirdetés
partnerek
NeoSoft